Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František je v Panamě na Světových dnech mládeže. Vyjádřil se i k situaci ve Venezuele

Ze světa / / ČTK / 25. ledna 2019 8:58
Papež František je v Panamě na Světových dnech mládeže. Vyjádřil se i k situaci ve Venezuele

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Vatikán -

 Papež František  přistal v Panamě, kde se konají Světové dny mládeže. Vyvrcholením jeho cesty bude nedělní liturgie pod širým nebem.

"Prosím vás, abyste se za tuto krásnou a důležitou akci pomodlili," vyzval papež věřící na twitteru.

Světové dny mládeže jsou obří mezinárodní akcí, při které se každý třetí rok setkávají křesťané z celého světa a vždy se jí účastní také papež. Tradici založil v roce 1984 papež Jan Pavel II. a oba jeho nástupci v ní pokračují. Doposud se tato křesťanská setkání konala čtrnáctkrát v deseti státech, naposledy to bylo v roce 2016 v Polsku.

Šestidenní setkání světové mládeže začalo v Panamě v úterý a zúčastní se jí kolem 150.000 poutníků, z Česka dorazilo asi 200 lidí spolu s biskupy Vokálem a Posádem.

Papeže pořadatelé Světových dnů mládeže oficiálně přivítali ve čtvrtek, kdy se František setkal rovněž s panamskými biskupy a prezidentem Juanem Carlosem Varelou.

 

Papež nechce utrpení obyvatel Venezuely. Brojil i proti korupci

Papež František na úvod své návštěvy v Panamě kritizoval korupci a apeloval na státní úředníky, aby žili "prostě a čestně". Vyzval také biskupy v celé Střední Americe, aby spolupracovali při snaze uvítat, chránit a zapojit do společnosti migranty. Měli by tím jít příkladem zbytku společnosti, aby překonala strach před cizinci.

Papež pozval biskupy z celé oblasti, Kostariky, Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy a Panamy, aby se k němu připojili během Světových dnů mládeže, na nichž má dnes ve večerních hodinách SEČ promluvit.

Papež František se také nepostavil ani na jednu stranu konfliktu ve Venezuele, kde se předseda parlamentu Juan Guaidó ve středu prohlásil úřadující hlavou státu, což dosavadní prezident Nicolás Maduro označil za pokus o státní převrat. Podle prohlášení Vatikánu papež vývoj ve Venezuele sleduje a podporuje "všechny snahy, které pomohou uchránit obyvatele od dalšího utrpení", uvedla agentura AP.

Vatikán má ve Venezuele nesnadnou pozici. Místní biskupové jsou hlasitými kritiky socialistického Madurova režimu, ale Vatikán udržuje diplomatické vztahy s vládou a vyslal svého zástupce na Madurovu inauguraci 10. ledna, kdy zahájil další prezidentský mandát, který ovšem opozice nepokládá za legitimní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)