Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Správci církevních lesů se sdružili do komory, povede ji Skočdopole

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. ledna 2019 16:41
Správci církevních lesů se sdružili do komory, povede ji Skočdopole

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / lovecz / Wikimedia Commons

Olomouc - Novou komoru církevních lesů založili tento týden v Olomouci zástupci 16 církevních organizací, které vlastní dohromady více než 130.000 hektarů lesní půdy. Prostřednictvím spolku nazvaného SVOL - komora církevních lesů v ČR chtějí správci církevních lesů společně prosazovat své zájmy v oblasti tuzemského lesnictví. Komora jim bude poskytovat také aktuální informace z oboru a pomáhat se správou majetku a hospodařením v lesích. ČTK to dnes sdělil předseda komory a jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole.

"Jedním z prvních kroků, který chceme v rámci nově vzniklé komory podniknout, bude tlak na řešení výše náhrad za újmy vlastníkům lesů, které vznikají při nařízení o omezení hospodaření v lese," uvedl Skočdopole.

Čtvrteční ustanovující schůze komory byla podle něj vyvrcholením ročního úsilí o sjednocení církevních subjektů spravujících církevní lesní majetky napříč celou Českou republikou. "Jedná se tak o velmi důležitý krok ve vzájemné spolupráci a jednoznačný signál, že jsme nalezli společnou řeč, založenou na společných hodnotách," podotkl Skočdopole.

Své zástupce v předsednictvu nově založeného spolku mají i řeholníci. Na pozici místopředsedy byl zvolen Petr Bláha z Benediktinské hospodářské správy Břevnov. Třetím zvoleným členem předsednictva se stal Libor Konvičný z Biskupských lesů Ostravsko-Opavské diecéze.

"Jako komora církevních lesů se na jaře staneme třetím pilířem Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů - SVOL. Jako kolektivní člen SVOL budeme moci efektivněji pracovat v rámci SVOL, ale především výrazně posílit vyjednávací pozici SVOL vůči státu při projednávání oprávněných zájmů nestátních vlastníků lesa," podotkl Skočdopole.

Po vstupu komory církevních lesů do SVOL vznikne v Česku organizace sdružující více než půl milionu hektarů soukromých a obecních lesů. Největším vlastníkem lesů je státní podnik Lesy ČR. Patří mu téměř polovina lesů v zemi, celkem jde o 1,19 milionu hektarů.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)