Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pumový útok na katolický kostel na Filipínách si vyžádal 20 obětí

Ze světa / kir / ČTK / 27. ledna 2019 11:24
Pumový útok na katolický kostel na Filipínách si vyžádal 20 obětí

Ilustrační foto: Černá socha Ježíše Krista nesená při procesí ve filipínské Manile
Autor: Wikipedia.org / Jsinglador / Creative Commons

Manila - Dnešní útok na katolický kostel na jihu Filipín, kde jsou aktivní islamističtí radikálové, si podle nové bilance vyžádal 20 obětí, dalších 77 osob utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii.  Ta dříve podala zprávu o 27 mrtvých, ale posléze zjistila, že někteří mrtví jsou v záznamech vedení dvakrát. K atentátu se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). Český ministr zahraničí Tomáš Petříček útok na twitteru odsoudil a vyjádřil soustrast rodinám obětí.

První nálož explodovala během nedělní mše v katedrále či před katedrálou ve městě Jolo na stejnojmenném jihofilipínském ostrově. Druhá bomba vybuchla na parkovišti před objektem, když na místo přijeli příslušníci filipínské armády.

Mezi mrtvými je 15 civilistů a pět vojáků, mezi zraněnými 17 vojáků, dva členové pobřežní stráže, dva policisté a 90 civilistů.

Na ostrově Jolo působí muslimská radikální Skupina Abu Sayyafa, která je na americkém i filipínském seznamu teroristických organizací. Její členové jsou zodpovědní za řadu atentátů, únosů a vražd. Skupina tvrdí, že jejím cílem je na jihu převážně katolických Filipín vytvořit islámský stát.

Atentát se stal týden poté, co muslimové v referendu schválili vytvoření nového autonomního regionu na jihu Filipín. Úřady doufají, že tento krok povede k míru po desítkách let ozbrojeného konfliktu mezi separatisty a vládními vojsky, který si vyžádal na 150.000 obětí.

Ačkoli většina muslimských oblastí v referendu autonomii podpořila, voliči v provincii Sulu, kde se nachází město Jolo, ji podle agentury AP odmítli. Provincie je domovem povstalecké frakce, která nesouhlasí s uzavřením mírové dohody s filipínskou vládou, v níž se rebelové vzdávají svého cíle vytvořit nezávislý stát a souhlasí s odzbrojením. Kromě toho působí na ostrově Jolo také Skupina Abu Sayyafa, která se žádného mírového procesu neúčastní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)