Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velký pátek po dlouhé debatě nebude v Rakousku svátkem

Ze světa / vlu / ČTK / 27. února 2019 1:33
Velký pátek po dlouhé debatě nebude v Rakousku svátkem

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Vídeň - Velký pátek bude v Rakousku běžným pracovním dnem pro všechny občany, každý bude mít ale nárok vzít si dovolenou a ze dne, kdy si křesťané připomínají smrt Ježíše Krista, si tak udělat „osobní svátek“. Po dlouhé debatě se na tom dnes dohodla vláda se zástupci církví, informovala agentura APA. Spor o Velký pátek vyvolalo v Rakousku rozhodnutí Soudního dvora EU, který označil za diskriminaci, že dosud měli svátek na Velký pátek jen členové některých církví.

Vláda ještě minulý týden navrhovala, aby svátek byl na Velký pátek jen zčásti – až od 14:00.

Rakušané měli dosud o Velikonocích volno pouze na Velikonoční pondělí, Velký pátek byl svátkem jen pro členy starokatolické církve, evangelických církví augsburského a helvetského vyznání a evangelické církve metodistické. Pro všechny ostatní Rakušany včetně členů římskokatolické církve, ke které se podle posledního sčítání lidu hlásí téměř tři čtvrtiny obyvatel země, byl Velký pátek běžným pracovním dnem.

Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku ovšem na konci ledna rozhodl, že rakouský zákon o velkopátečním svátku je diskriminační, neboť nepřistupuje ke všem obyvatelů země rovně. Soudu vadila mimo jiné pasáž, podle níž musí zaměstnavatel těm zaměstnancům, kteří mají kvůli svému vyznání nárok na pracovní volno, vyplácet zvláštní příplatek, pokud na Velký pátek přesto pracují.

Vláda, kterou tvoří lidovci (ÖVP) a svobodní (FPÖ), se po jednání se zástupci církví dnes rozhodla, že Velký pátek nebude svátkem ani zčásti a lidé budou mít právo pouze na takzvaný „osobní svátek“. Na něj mají právo například i v případě svatby, volno se však odečítá z celkového počtu dní řádné dovolené a nahlásit ho je nutné tři měsíce dopředu.

Minulý týden se vláda, která se chtěla vyhnout zavedení celodenního svátku a zároveň musela reagovat na verdikt Soudního dvora EU, shodla na kompromisu, podle kterého měl svátek na Velký pátek začít až od 14:00. To se ale nelíbilo církvím, zaměstnavatelům, ani zaměstnancům. Po dnešním jednání tak vláda od návrhu ustoupila.

V České republice byl schválen návrh zákona obsahující Velký pátek jako svátek v roce 2015.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)