Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Konference, průvod i liturgie připomene 50 let od smrti kardinála Berana

Domácí zpravodajství / / ČTK / 1. března 2019 15:51
Konference, průvod i liturgie připomene 50 let od smrti kardinála Berana

Kardinál Josef Beran
Autor: kardinaljosefberan.cz

Praha -

K 50. výročí úmrtí kardinála Josefa Berana se v Praze v květnu uskuteční mezinárodní konference Kardinál Beran a jeho doba. V souvislosti s výročím Beranova úmrtí v italském exilu se bude konat také slavnostní průvod, bohoslužba a přednáškový program. Kardinál Beran se stal kvůli své dlouholeté internaci symbolem útlaku kvůli náboženskému přesvědčení a současně připomínal demokratickému světu těžký osud Československa.

Konference, kterou pořádá pomocný biskup pražský Zdenek Wasserbauer a Ústav pro studium totalitních režimů, by se měla konat 16. a 17. května v Sále kardinála Berana v sídle pražského arcibiskupství, řekla ČTK mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová. Na 17. května připadá 50. výročí Beranova skonu. O den později pak kardinál Duka bude sloužit v katedrále rekviem za kardinála Berana.

Kardinál Beran, který byl v letech 1946 až 1969 arcibiskupem pražským a primasem českým, vzdoroval nacistickému i komunistickému režimu a inspiroval hnutí za občanská práva a svobodu náboženství. Od roku 1965 žil jako vyhnanec v Římě, kde také v roce 1969 zemřel a byl pochován.

Loni v dubnu byly z Vatikánu převezeny ostatky kardinála Berana podle jeho posledního přání do Česka. Uloženy byly v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

V roce 1998 začal proces jeho beatifikace, intenzivnější práce na jeho dokončení ale začala až v roce 2015. Během procesního řízení, které může trvat řadu let, se shromažďují materiály, vzpomínky a názory, nutné podle církevního práva k rozhodnutí, zda je kandidát na blahoslavení osobou vhodnou za příklad pro druhé. V Beranově případě teprve nedávné odtajnění některých materiálů československých komunistických orgánů z druhé poloviny 20. století posunulo proces dál. Loni na výroční den Beranovy smrti byla ukončena jeho diecézní část a proces blahořečení pokračuje v Římě.

Kardinálem byl Josef Beran jmenován v roce 1965. Zúčastnil se druhého vatikánského koncilu římskokatolické církve (1962 až 1965), kde v projevu O svobodě svědomí vystoupil s požadavkem náboženské svobody pro všechna vyznání a vyslovil se pro rehabilitaci Mistra Jana Husa. Známý je i jeho projev v Rádiu Vatikán o smrti Jana Palacha v lednu 1969.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)