Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ortodoxní židé se střetli se ženami z hnutí bojujícím za rovný přístup k modlitbám u Zdi nářků

Ze světa / / ČTK / redakce / 12. března 2019 13:56
Ortodoxní židé se střetli se ženami z hnutí bojujícím za rovný přístup k modlitbám u Zdi nářků

Chrámová hora v Jeruzalémě, posvátné místo Židů i muslimů. V popředí Zeď nářků. Část vpravo, určená pro modlitby žen, je jen zhruba třetinová oproti části určené pro může
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Jeruzalém -

 Při ranních modlitbách u Zdi nářků v Jeruzalémě, která je nejposvátnějším místem pro modlení židů, panoval  chaos a několik lidí utrpělo lehká zranění. Stovky ultraortodoxních židů se totiž snažily zabránit ženám z feministické židovské organizace Ženy zdi, aby se pomodlily způsobem, jaký ortodoxní judaismus povoluje na tomto místě jen mužům, informovala místní média.

Několik stovek žen si chtělo minulý pátek na Mezinárodní den žen u Zdi nářků připomenout 30. výročí založení hnutí, které si říká Ženy zdi a které bojuje za rovnoprávnost židovských žen při modlitbách u Zdi nářků. Už časně ráno se tam ale shromáždilo několik tisíc ultraortodoxních studentek, které do Jeruzaléma podle deníku The Jerusalem Post svezly autobusy z různých částí země a které zcela zaplnily část určenou pro modlitby žen.

Na prostranství u Zdi nářků posléze vypukl chaos a potyčky. Mužští ultraortodoxní vyznavači judaismu se postrkovali a slovně napadali neortodoxní židy, zatímco členky hnutí Ženy zdi byly podle deníku Haarac napadány dívkami ze seminářů.

Členky hnutí Ženy zdi, k nimž se dnes u příležitosti výročí založení jejich organizace připojily i ženy z USA, své modlitby, i se svitky tóry a modlitebními šály, dokončily ve vedlejší zóně určené pro modlitby žen. Tato zoná, jak je patrné i na ilustrační fotografii, je asi třikrát menší, než prostor určený pro může.

Feministické hnutí židovských žen přišli ke Zdi nářků podpořit i veteráni šestidenní války z roku 1967. I oni byli podle deníku Haarec napadeni mladými ultrortodoxními židy, kteří na ně pokřikovali "hnusní levičáci".

"Ženy byly násilně napadány, v Mezinárodní den žen, a to jen proto, že se chtěly modlit podle své víry. Lídři ultraortodoxní komunity po léta štvou proti ženám a proti reformním židovským hnutím a vláda mlčí," komentovala dnešní události Tamar Zandbergová, šéfka opoziční strany Merec. Vyzvala zároveň vládu, aby schválila zmrazený plán na zřízení nové a větší zóny pro společné modlitby mužů a žen u Zdi nářků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)