Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Olomouci se rozezní všechny zvony katedrály včetně největšího na Moravě

Kraje: Olomoucký / kir / Vlastní zpráva / 14. března 2019 11:57
V Olomouci se rozezní všechny zvony katedrály včetně největšího na Moravě

Katedrála sv. Václava v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / xkomczax / Creative Commons

Olomouc -
Na neděli 24. března vychází 200. výročí od jmenování Rudolfa Jana Habsbursko-Lotrinského olomouckým arcibiskupem. U té příležitosti se v katedrále sv. Václava uskuteční slavnostní liturgie, kterou povede současný arcibiskup Jan Graubner. Součástí bude i krátký vzpomínkový obřad v kryptě katedrály, kde je uloženo srdce Rudolfa Jana. Bohoslužba začne v 10 hodin. Před začátkem a po skončení bohoslužby se rozezvoní všechny zvony svatováclavské katedrály a to včetně největšího zvonu na Moravě. Ten nechal v roce 1827 odlít ve Vídni právě arcibiskup Rudolf Jan,“ uvedl dómský farář a probošt metropolitní kapituly P. Ladislav Švirák.
 
Přijetím volby a jejím stvrzením tehdejším papežem se arcivévoda Rudolf Jan stal třetím olomouckým arcibiskupem. Jeho následující dvanáctileté působení znamenalo podle pořadatelů nejen pro město Olomouc, ale pro celý region počátek prosperity a slibného rozvoje.
 
Během bohoslužby bude symbolicky připomenuto, že jubilant, jehož památku si připomínáme, byl zakladatelem a štědrým podporovatelem řady institucí a spolků nejen v Olomouci, ale na celé Moravě. Mnohé z nich fungují dodnes a jejich zástupci tak budou mezi čestnými hosty.
 
„V předvečer výročí, tedy 23. března, zazní od 19 hodin v kryptě katedrály sv. Václava skladby, jejichž autorem byl sám Rudolf Jan nebo jeho učitel a přítel Ludwig van Beethoven,“ dodal Švirák.
 
 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)