Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev československá husitská představí své architektonicky cenné kostely

Domácí zpravodajství / kir / CČSH / 14. března 2019 15:08
Církev československá husitská představí své architektonicky cenné kostely

Ilustrační foto: Ústřední budova a kostel Církve československé husitské v Praze 6 postavená v letech 1926-7
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - V úterý 19. března ve 14 hod. bude v Husově sboru Církve československé husitské v Praze 10 na Vinohradech slavnostně představena publikace „Sbory Církve československé husitské - architektonické dědictví našich regionů“.

Publikace je výsledkem projektu Ministerstva kultury České republiky „Přínos Církve československé husitské ke kulturnímu dědictví novodobého státu v kontextu rozvoje architektury v regionech - Nedoceněná architektura po vzniku samostatného československého státu“, a vlastního výzkumu CČSH a katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze. Na její přípravě se podílel i Národní památkový ústav – Územní odborné pracoviště Ostrava a Liberec a další.

Církev československá husitská představí své architektonicky cenné kostely

Z vysvěcení vyhořelého kostela v Mirovicích
Autor: facebookový profil plzeňského biskupa CČSH Filipa M. Štojdla / Jan Vávra

Stavby sborů a dalších církevních zařízení Církve československé husitské (resp. Církve československé, jak nesla tento název v meziválečném období), představují zajímavý a originální příspěvek k architektuře moderních sakrálních staveb 20. století v Česku. Urbanisticky a architektonicky dotvářejí podobu řady našich měst i menších obcí. Zajímavým faktorem je mísení tvorby prominentních architektů a stavitelů při výstavbě sborů s množstvím tvůrců regionálního významu (projektantů, stavitelů). Jejich tvorba je často spjatá s CČSH a někteří byli i jejími členy.

Výsledky publikované v knize akcentují unikátnost meziválečné stavební kultury Církve československé husitské, kterou lze bezpochyby interpretovat jako součást budování nového demokratického státu a hodnotit její význam i v širších společenských, kulturních a ideově-duchovních souvislostech té doby, jak v centrech dění tak v regionech, úvádějí pořadatelé prezentačního večera.

Při slavnostním představení knihy  vystoupí s projevem prof. Akad. Arch. Mikuláš Hulec, patriarcha CČSH Tomáš Butta a docentka na fakutě architektury Lenka Popelová. Zazní hudba v podání umělců Michala Hanzala (varhany) a Františka Bílka (trubka).

Tímto projektem a vydáním publikace předjímá Církev československá husitská 100. výročí svého vzniku v roce 2020.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)