Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Teplická synagoga byla vypálena v předvečer německé okupace. Obec byla druhá největší v Čechách

Kraje: Ústecký / / ČTK / mn / 14. března 2019 17:34
Teplická synagoga byla vypálena v předvečer německé okupace. Obec byla druhá největší v Čechách

Synagoga v Teplicích
Autor: http://teplice-teplitz.net

Teplice -

Monumentální stavba, ve své době největší synagoga na území českých zemí, byla před 80 lety vypálena. Ve skvostu židovské sakrální architektury vzplál oheň v noci ze 14. na 15. března 1939 při místních nepokojích, stavební úřad následně rozhodl o demolici ruin. Ředitel teplického muzea Radek Spála získal fotografii objektu krátce po požáru, podívat se na ni a na další archiválie, dokumenty i model budovy mohou lidé v expozici lázeňství na teplickém zámku.

Teplická židovská obec byla druhá největší po pražské. Mezi členy se řadili lékaři, továrníci, majitelé obchodů. "Obec byla početná a ekonomicky silná, proto dokázala postavit tak velkou stavbu, která byla využívaná nejen pro modlitby, ale i pro shromáždění věřících, konaly se v ní koncerty chrámové hudby, v vyučovalo se náboženství," řekl ČTK Spála.

Synagoga byla vysvěcena v roce 1882, kombinovala neorenesanční sloh a maurské vlivy. Dominovala jí ústřední kupole doplněná čtyřmi menšími. Interiér byl podle dochovaných dokumentů bohatě zdoben. Hojně navštěvována byla až do září 1938, tehdy Židé houfně prchali z lázeňského města, jež se 9. října připojilo k Německé říši. Z třítisícové židovské obce tři čtvrtiny lidí odešly.

Objekt město střežilo, přesto docházelo k občasným zásahům vandalů. Uchráněn byl zničení během listopadového pogromu 1938. Po odstoupení pohraničí plánovala správa města, že budovu po přestavbě využije jako muzeum, galerii a archiv. "Město jednalo o převodu tohoto uvolněného židovského majetku. Pochod wehrmachtu na Prahu a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava však synagoga nepřestála," uvedl ředitel.

Vyšetřován požár nebyl. "Teplice byly součástí říše a německé jednotky postupovaly přes Cínovec směrem na Lovosice, kde čekaly na pokyn, aby mohly vstoupit na území Čech. Přes noc zuřila sněžná vánice, v době, kdy se na Cínovci odklízel sníh pro průchod jednotek, se němečtí obyvatelé vyřádili ve městě ve znamení zúčtování s Čechy, kteří v Teplicích zůstali," uvedl ředitel muzea. Přestože požár byl obrovský, propadla se kupole, žádná jeho fotografie neexistuje. Řediteli se podařilo získat fotku pořízenou po vypálení.

Zlikvidovanou synagogu připomíná pomníček poblíž místa původní stavby z dílny architekta Milana Míška.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)