Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polské církvi bylo za 30 let nahlášeno 382 případů zneužívání

Ze světa / juml / ČTK / 14. března 2019 18:55
Polské církvi bylo za 30 let nahlášeno 382 případů zneužívání

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Varšava - Polské katolické církvi bylo od začátku 90. let minulého století do poloviny loňského roku nahlášeno 382 případů sexuálního zneužívání dětí duchovními. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes zveřejnila polská biskupská konference. Představitelé katolické církve, k níž se hlásí až 90 procent Poláků, připouštěli, že se takové případy stávají, ale doposud nezveřejnili jejich počet.

Sexuálními oběťmi duchovních se od začátku 90. let stalo téměř 200 dětí mladších 15 let. Kněží častěji pohlavně zneužívali chlapce (58,4 procenta případů) než dívky.

"Je to mimořádně bolestná věc, v církvi tragická, protože se týká osob vysvěcených, které se těší mimořádné důvěře veřejnosti," řekl na dnešní tiskové konferenci arcibiskup Marek Jendraszewski.

Svoji vlastní zprávu o sexuálním zneužívání dětí v Polsku v únoru ve Vatikánu představili zástupci nadace Nebojte se, která sdružuje oběti. Papež jako výraz díku jednomu z nich políbil ruku.

Před několika dny vedení severopolského Gdaňsku rozhodlo o tom, že z veřejného prostranství bude odstraněna socha kněze Henryka Jankowského. Ten byl dříve znám svými aktivitami v protikomunistickém hnutí Solidarita, v posledních letech se o něm často mluvilo ve spojitosti se sexuálními skandály v církvi. Panuje podezření, že tento duchovní, který zemřel v roce 2010, zneužíval nezletilé chlapce i dívky.

Papež František nedávno na závěr vatikánského summitu o ochraně nezletilých označil duchovní zneužívající děti za nástroje satana. Katolická církev bude podle něj tomuto jevu "s nejvyšší vážností" čelit a děti ochrání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)