Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při střelbě v novozélandských mešitách zemřelo téměř 50 lidí. Australan střílel sám

Ze světa / kir / ČTK / redakce / 15. března 2019 9:11
Při střelbě v novozélandských mešitách zemřelo téměř 50 lidí. Australan střílel sám

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Christchurch (Nový Zéland) -

Dnešní střelba ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch je podle tamní premiérky Jacindy Ardernové bezprecedentní událostí. Počet obětí vzrostl na 49. Dalších 48 lidí utrpělo podle zdravotnických úřadů zranění. Jeden ze čtyř zatčených byl obviněn z vraždy. Podle BBC se ale nakonec ukázalo, že šlo jen o osamělého střelce. Premiérka Ardernová uvedla, že šlo o dobře plánovaný teroristický útok.

"Bezpochyby jsme dnes zažili bezprecedentní útok, něco, co jsme doposud nezažili," prohlásila Ardernová. Nový Zéland označila za zemi, "kde se lidé mají cítit bezpečně a kde se budou cítit bezpečně." "Nedopustím, aby se toto na pověsti Nového Zélandu změnilo. Nikdo z nás by to neměl dopustit," zdůraznila předsedkyně vlády.

Utočili pravicoví extrémisté. Oběti jsou hlavně migranti a uprchlíci

Mezi lidmi, kterých se útoky nejvíce dotkly, jsou zřejmě hlavně migranti a uprchlíci, řekla premiérka.

K útoku se přihlásil 28letý Australan. V prohlášení uvedl, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy. Podle Ardernové jde o člověka s extremistickými názory. Podle BBC nic nenasvědčuje tomu, že by do útoků byl zapojen ještě někdo další a ostatní zadržené osoby něměli s útokem nic společného. Australský premiér Scott Morrison označil střelce za "pravicového extremistu, násilnického teroristu". Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales.

Ozbrojenec, který v mešitě střílel, byl oblečený v černém a měl poloautomatickou zbraň, řekl agentuře AP jeden ze svědků Len Peneha, který žije vedle mešity. Zevnitř budovy slyšel desítky výstřelů a viděl lidi v panice vybíhat ven. Když muž uprchl, Peneha vešel do mešity a snažil se pomoci. "Všude jsem viděl mrtvé," řekl a dodal, že pětici zraněných poskytl útočiště u sebe doma.

"Nechápu, jak mohl někdo něco takového udělat. Žiju v sousedství už pět let a lidé, kteří navštěvují mešitu, jsou přátelští. Zkrátka to nechápu," uvedl Peneha.

Utočníci natačeli střelbu na video

Sedmnáctiminutové video z útoku v jedné z mešit útočník vysílal v přímém přenosu na internetu, bylo staženo ze sociálních sítí. Facebook a Instagram také zrušily účet atentátníka. Na některých platformách je ale záznam stále přístupný.

Video natočené z perspektivy útočníka se krátce po střelbě rychle šířilo na sítích Facebook, Reddit, Twitter i YouTube. Podle médií zachycuje, jak muž jede autem do mešity, přichází k ní a pak strašlivé scény střelby na věřící.

Mluvčí firem Twitter a Facebook vyjádřili soustrast obětem a uvedli, že firmy budou spolupracovat s úřady.

"Šokující, násilný a brutální obsah nemá na našich platformách co dělat a je odstraněn, jakmile se o něm dozvíme," řekl mluvčí Googlu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)