Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 290 lety byl Jan Nepomucký prohlášen za svatého

Domácí zpravodajství / / ČTK / 18. března 2019 23:09
Před 290 lety byl Jan Nepomucký prohlášen za svatého

Pohled na město Nepomuk, rodiště svatého Jana Nepomuckého
Autor: Wikipedia.org / Richenza / Creative Commons

Praha -

 Jeden z nejvýznamnějších českých světců, patron právníků, lodníků, vorařů, mlynářů, zpovědníků a mostů a pro katolíky symbol mlčenlivosti, odvahy a spolehlivosti, Jan Nepomucký, byl 19. března 1729 papežem Benediktem XIII. prohlášen za svatého. Kanonizací Nepomuckého tak vyvrcholila legenda, která je s ním spjata. Tělo umučeného generálního vikáře pražského arcibiskupa (původně zvaného Johánek z Pomuku) nechal totiž v roce 1393 svrhnout z Karlova mostu do Vltavy král Václav IV.

Dodnes není zcela jasné, proč Nepomucký upadl v nemilost a skončil na mučidlech. Podle některých pramenů kritizoval krále, podle jiné nepotvrzené verze odmítl vyzradit zpovědní tajemství královny. Většina historiků se ale kloní k názoru, že příčinou byly spory krále s pražským arcibiskupem. Václav IV. údajně hodlal omezit arcibiskupovu moc tím, že zřídí nové biskupství, které by finančně zajistilo zrušení benediktinského kláštera v Kladrubech. Jan z Pomuku, který byl také žateckým arcijáhnem, však jeho záměr zmařil.

Jan Nepomucký se narodil kolem roku 1340 v Pomuku (dnes Nepomuk), vystudoval práva v Praze a v italské Padově. Působil mj. v Praze jako kanovník u sv. Jiljí a farář v kostele sv. Havla.

Za blahoslaveného prohlásil Jana papež Inocenc XIII. v roce 1721 a v roce 1729 byl Jan Nepomucký prohlášen za svatého. Součástí beatifikačního procesu byla i exhumace Janových ostatků, během níž vypadl z lebky kus tkáně, což bylo považováno za boží znamení v domnění, že jde o jazyk a že se tak potvrzuje legenda o zpovědním tajemství.

Janu Nepomuckému jsou zasvěceny desítky kostelů a nejen v Čechách a na Moravě, ale i v Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku či jižní Americe zdobí jeho socha mosty, hráze rybníků, návsi nebo náměstí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)