Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předseda Sněmovny Vondráček bude mít s dalšími audienci u papeže

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 19. března 2019 21:52
Předseda Sněmovny Vondráček bude mít s dalšími audienci u papeže

Radek Vondráček
Autor: Wikipedia.org / Sejm RP / Wikimedia Commons

Praha - Česko-slovenských oslav 1150. výročí smrti svatého Cyrila v Římě se zúčastní delegace České biskupské konference i čeští a slovenští politici. Do Vatikánu 21. a 22. března pojede také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda slovenské Národní rady Andrej Danko, sdělila dnes ČTK Vondráčkova mluvčí Barbora Štenglová. Kromě slavnostní mše k uctění památky sv. Cyrila je na programu také audience Vondráčka a Danka u papeže Františka.

V delegaci bude podle informací ČTK také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, českou katolickou církev budou reprezentovat biskupové Ladislav Hučko a Antonín Basler. Ve slovenské delegaci jsou bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, bratislavský eparcha Peter Rusnák a generální prokurátor Jaromír Čižnár.

Ve čtvrtek je na programu návštěva baziliky sv. Klimenta, kde se v 16:00 uskuteční mše při příležitosti 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila. V podzemí baziliky by se měla delegace zastavit u hrobu slavného učence a apoštola Slovanů. V pátek dopoledne udělí papež František Vondráčkovi a Dankovi soukromou audienci ve své knihovně v Apoštolském paláci. Audience se zúčastní také oba čeští biskupové, Zeman a český velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja. Vondráček v médiích uvedl, že jako dar má pro papeže připravenou knihu o klášteře svaté Anežky, pamětní stříbrnou minci svaté Anežky a jako osobní dar 15 let starou slivovici ze soukromé likérky.

"Návštěvu vnímám jako vyjádření úcty ke kontinuitě našeho státu, který se hlásí k tradici Cyrila a Metoděje a k dědictví Velké Moravy. Soukromá audience u Svatého otce je zvláštním okamžikem a příležitostí projednat zásadní otázky vztahu státu a církve pro budoucnost. V charitativní a sociální oblasti i v péči o rodinu je církev našemu státu vynikajícím partnerem a chceme tento vztah dále zlepšovat," uvedl dnes v tiskové zprávě Vondráček.

Po skončení audience se delegace plánuje zastavit v bazilice sv. Petra u hrobu sv. Jana Pavla II. a u oltáře sv. Václava. V podzemí baziliky si prohlédne místo, kde byly před loňským návratem do vlasti uloženy ostatky kardinála Josefa Berana, navštíví kapli Svatých patronů Evropy, kde se připomínají sv. Benedikt, sv. Cyril, sv. Metoděj a je v ní socha sv. Anežky České. Uctí také památku Jana Palacha, po kterém je v Římě pojmenované náměstí, a Alexandra Dubčeka u jeho pomníku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)