Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Půdu pacovské synagogy prohledávali odborníci z židovského muzea

Kraje: Vysočina / / ČTK / 22. března 2019 15:32
Půdu pacovské synagogy prohledávali odborníci z židovského muzea

Chanukový svícen
Autor: Wikipedia.org / Dogor / Wikimedia Commons

Pacov (Pelhřimovsko) -

Odborníci z Židovského muzea v Praze prohledávali půdu synagogy v Pacově na Pelhřimovsku. Předpokládají, že byla místem rituálního odkládání nábožensky cenných předmětů. Objevili části modlitebních knížek, modlitební hedbávný šál nebo obaly na svíčky. Obdobné předměty se do takzvaných geniz často ukládaly, řekla pracovnice muzea Lenka Uličná. Nalezené předměty chce spolek Tikkun vlastnící synagogu konzervovat a v budoucnu vystavit. Stavbu koupil na konci loňského roku a chce ji postupně vrátit podobu z 19. století.

"Obaly od svíček jsou pro nás cennější, než modlitební knížky, svědčí o životě obce, o běžném každodenním životě. Nejsou první, které vidíme, ale je jich daleko méně než modlitebních knížek," řekla Uličná.

Geniza funguje jako ochrana Božího jména. Jde o soubor pravidel, jak se chovat k už rituálně nezpůsobilým předmětům, které podle náboženských pravidel nelze jen tak vyhodit. "Nemusí to být nutně jen textová památka, může to být i památka hmotná, součást svatostánku, textilie, která byla používána při vyjímání svitku. To všechno má určitou míru svatosti a musí to odcházet ze světa kontrolovaným způsobem," vysvětlila Uličná. Zároveň se tak označuje místo, kde byly předměty uchovávané. Mohly to být výklenky ve zdi i půdy, jako v případě pacovské synagogy. Dnes taková místa vydávají svědectví zajímavá pro etnografy studující projevy religiozity lidí v konkrétní komunitě.

Objekt, který desítky let sloužil jako sklad, koupil v prosinci loňského roku spolek Tikkun od soukromého vlastníka za si 950.000 korun. Peníze získal z darů. Největší dárkyní byla žena, jejíž předkové v Pacově žili. Její dědeček měl v pacovské synagoze svatbu, řekla předsedkyně spolku Daniela Orlando. Synagoga není památkově chráněná, což chce spolek změnit.

Vnější podoba synagogy by se po plánovaných opravách měla vrátit do 2. poloviny 19. století. Vnitřní podoba synagogy se nedochovala. Původně otevřený prostor dělí nové patro. Nad novodobým stropem se ale zřejmě dochovala část původních omítek a výmalby. Ještě letos by spolek rád obnovil původní vstup do synagogy, která je nyní přístupná jen ze soukromého pozemku. V srpnu plánuje uspořádat veřejné setkání na téma, jak využít synagogu v budoucnosti. Mohlo by v ní být muzeum a místo pro kulturní akce.

Synagoga v Pacově byla postavená mezi lety 1811 a 1823 podle plánů místního stavitele Tomáše Polívky. Původně klasicistní stavba v roce 1864 vyhořela a byla obnovená jako novorománská. Náboženským účelům sloužila do podzimu 1941. Židé v Pacově žili pravděpodobně už v 16. století. Před druhou světovou válkou čítala jejich obec 97 lidí. Holokaust přežilo šest z nich. V Osvětimi zemřel i poslední pacovský rabín Nathan Guttmann, jehož dcera Nelly přežila holokaust a dnes žije v Izraeli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)