Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal rezignaci chilského kardinála Ezzatiho kvůli krytí zneužívání

Ze světa / vlu / ČTK / 23. března 2019 21:31
Papež přijal rezignaci chilského kardinála Ezzatiho kvůli krytí zneužívání

kardinál Ricardo Ezzati
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František přijal rezignaci kardinála, santiagského arcibiskupa a nejvyššího představitele katolické církve v Chile Ricarda Ezzatiho, který se údajně snažil krýt skandál se sexuálním zneužíváním. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

V dnešním prohlášení Vatikánu se uvádí, že papež pověřil biskupa Celestina Aóse Braca dočasnou správou santiagské diecéze, dokud nebude jmenován Ezzatiho nástupce.

Přestože kardinál Ezzati dovršil kanonický věk již před dvěma lety, k přijetí rezignace dochází v bezprostřední reakci na rozhodnutí odvolacího soudu v Santiago de Chile, který nevyhověl žádosti obhajoby o zamítnutí žaloby. Sedmasedmdesátiletý Ezzati čelí několika obviněním z krytí sexuálních skandálů v rámci církve. Jeden z nich se týká Oscara Muňoze, bývalého vrcholného funkcionáře na arcibiskupství, který stanul před soudem za obvinění ze znásilnění nejméně pěti dětí. Svá obvinění odmítá. V říjnu využil Ezzati svého práva nevypovídat, když si ho kvůli Muňozově případu předvolal k výslechu státní zástupce.

Jedná se již o osmou rezignaci poté, co se loni na mimořádném zasedání všech 34 chilských biskupů rozhodlo dát své funkce k dispozici. Učinili tak v reakci na 2300stránkovou zprávu vatikánských vyšetřovatelů, jež konstatovala, že chilští církevní představitelé nekonali po obdržení zpráv o pohlavním zneužívání a v některých případech ho i přímo kryli.

Rozhodnutí přijmout Ezzatiho rezignaci přichází v době sílící kritiky katolické církve za její nedostatečnou reakci na desítky let zveřejňované případy sexuálního zneužívání. Oběti pohlavního zneužívání ze strany duchovních tvrdí, že konferenci ve Vatikánu uspořádané na toto téma minulý měsíc, se nepodařilo přijít s konkrétními opatřeními, která by pokračování této praxe do budoucna účinně bránila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)