Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německý soud se zabývá antisemitským reliéfem na kostele

Ze světa / / ČTK, red. / 8. dubna 2019 11:37
Německý soud se zabývá antisemitským reliéfem na kostele

Martin Luther
Autor: Lucas Cranach Starší

Berlín -

 Neobvyklou stížností na antisemitismus se musí zabývat soud v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Žalobu na církevní obec ve Wittenbergu podal muž, jemuž se nelíbí část gotické výzdoby místního kostela. Zobrazuje totiž Židy v obscénním kontaktu s prasetem. Stěžovatel proto žádá, aby byl kamenný reliéf z památky UNESCO odstraněn, informoval server Spiegel Online.

Středověký antisemitský reliéf na kostele ve městě, ve kterém působil v 16. století reformátor Martin Luther, je už dlouho předmětem debat a sporů. Sám Luther je také autorem řady antisemitských výroků. Reliéf zobrazuje samici prasete, které kouká pod ocas rabín a další Židé jí pijí ze struků. Podobným reliéfům se v dějinách umění říká Judensau, tedy česky židova či židovská svině, a kromě Wittenbergu je lze nalézt na kostelech především v dalších německých městech, například v Řezně, Magdeburku či Norimberku. Prase je v judaismu považováno za nečisté zvíře.

Žalobu na evangelickou obec ve Wittenbergu, která městský kostel spravuje, podal muž z Bonnu, který reliéf považuje za urážlivý. Stěžovatel, který je podle německých médií členem židovské obce, požaduje, aby byla antisemitská karikatura z kostela sejmuta. Podle serveru Spiegel Online se soud ve městě Dessau-Rosslau bude muset nyní vypořádat s otázkou, jakou ochranu si reliéf zaslouží.

Debata, kterou podání žaloby ve Wittenbergu vyvolalo, není na toto téma zdaleka první. Už od roku 1988 je proto v zemi před reliéfem zapuštěna pamětní deska, která měla přispět k usmíření. Umístěna byla před kostel z iniciativy skupiny křesťanů, k nimž patřil i současný premiér spolkové země Sasko-Anhaltsko Reiner Haseloff. Ten se sám v minulosti přimlouval za to, aby antisemitská plastika zůstala na svém místě. "Pokud ji odstraníme, nebude nám už nic připomínat, abychom se postavili svým dějinám," řekl.

Kdy soud vynese rozsudek, zatím není jasné. Svědky si žádné nepředvolal, informovala Spiegel Online

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)