Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Emeritní papež Benedikt se vyjádřil ke zneužívání, vzbudil debatu

Ze světa / vlu / ČTK / 11. dubna 2019 20:27
Emeritní papež Benedikt se vyjádřil ke zneužívání, vzbudil debatu

Ilustrační foto
Autor: www.thepapalvisit.org.uk / M. Mazur

Vatikán - Emeritní papež Benedikt, předchůdce současné hlavy katolické církve Františka, se v rozsáhlém eseji vyjádřil ke skandálům kolem sexuálního zneužívání kněžími. V textu, který vyšel v německém církevním měsíčníku Klerusblatt, mimo jiné napsal, že případy zneužívání odstartovala sexuální revoluce v 60. letech minulého století a že pachatele chránily i špatně formulované církevní zákony. Benediktův příspěvek do debaty ale vzbudil mezi teology pozdvižení, podle nich je totiž v přímém rozporu s tím, jak se k věci staví současný papež, napsala dnes agentura AP.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, v úvodu ke svému článku napsal, že jeho otištění schválil jak František, tak vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Podle odborníků oslovených agenturou AP je ale přesto Benediktův text „katastrofálně nezodpovědný“, protože prý svými závěry přímo odporuje tomu, jak se ke skandálu kolem zneužívání staví papež František. Jeho esej podle komentátorů navíc prohloubí rozpory uvnitř katolické církve, která je ohledně řešení současné krize hluboce rozdělená.

Benedikt ve svém článku tvrdí, že případy sexuálního obtěžování duchovními mají souvislost se sexuální revolucí v 60. letech, kdy se v jeho rodném Bavorsku začal sex otevřeně zobrazovat mimo jiné ve filmech. Kromě toho zdůraznil i krizi morálky a chyby v církevním právu, které provinilé kněze příliš chránilo.

Faggioli: Benediktova argumentace je velice chatrná

Například teolog Massimo Faggioli z americké univerzity Villanova tvrdí, že Benediktova argumentace je velice chatrná a že spojovat skandály zneužívání se společenskými změnami v 60. let neobstojí. Mnoho případů se totiž odehrálo mnohem dříve. „Když se emeritní papež rozhodne mlčet, tak to je jedna věc a dá se obhájit. Pokud se ale rozhodne mluvit a řekne jen velice malou část a velmi osobní verzi celého příběhu, pak se to obhajuje těžko,“ napsal Faggioli na twitteru. „Myslím, že tento dopis víc poškozuje Benediktovu dobrou pověst, než Františkovu schopnost řídit [církev]“, tweetoval. 

„Je to katastrofálně nezodpovědné, protože se staví přímo proti tomu, jak se snaží po letošním summitu celou věc vyřešit (papež) František,“ domnívá se církevní historik Christopher Bellitto. Podle něj Benedikt, kterému bude příští týden 92 let, ve svém textu vynechává mnoho podstatných věcí, o nichž současný papež opakovaně mluví. Například fakt, že František o sexuálním zneužívání hovoří jako o jednom ze způsobů zneužívání moci hodnostáři vůči laikům a že přiznává, že se tyto případy odehrávaly i v první půli minulého století, a to i mimo západní země.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)