Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pařížskou katedrálu Notre-Dame postihl rozsáhlý požár

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 16. dubna 2019 0:17
Pařížskou katedrálu Notre-Dame postihl rozsáhlý požár

Požár chrámu Notre-Dame 15. dubna 2019
Autor: The Spectator Index

Paříž - Ze slavné stavby několik hodin šlehají plameny a stoupá mohutný dým. Oheň podle francouzských médií postupuje a hasiči se snaží z chrámu zachránit umělecká díla. Budova přišla o svou štíhlou věž, podle svědka agentury Reuters se propadla už celá střecha a plameny. Okolí památky bylo evakuováno. Na místě je podle tisku kolem 400 hasičů

Podle velitele pařížských hasičů Jean-Claude Galleta se podaří dvě čelní věže památky  zachránit. Minimálně do jedné z nich už se dříve oheň rozšířil, hasiči ho ale zastavili. Od celkové zkázy zůstane uchráněna i konstrukce katedrály. Celá střecha katedrály se ale propadla a zřítila se i úzká věž. Jeden hasič byl při zásahu vážně zraněn.

Lidé v pařížských ulicí se modlí a zpívají mariánské písně.

Katedrála je považována za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Její základní kámen položili na ostrově Île de la Cité na řece Seině na jaře roku 1163 během návštěvy papeže Alexandra III. ve městě. Přesné datum je ovšem neznámé. V té době se už ale několik let stavělo, budování svatostánku, jehož vznik inicioval pařížský biskup Maurice de Sully, pak trvalo téměř dvě staletí, až do roku 1345. Katedrála, známá také jako Chrám Matky Boží, patří k nejnavštěvovanějším památkám Paříže, každoročně přitáhne 13 milionů návštěvníků. Chrám se nyní opravuje a na některých částech je lešení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)