Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křestané po celém světě si připomínají ukřižování Krista. Tisíce poutníků zavítaly i do Jeruzaléma

Ze světa / kir / ČTK / 19. dubna 2019 19:44
Křestané po celém světě si připomínají ukřižování Krista. Tisíce poutníků zavítaly i do Jeruzaléma

Ilustrační foto: skleněný kříž u evangelického kostela v Chrástu
Autor: facebookový profil evangelické farnosti v Chrástu

Česká republika/Jeruzalém -

Dnes je Velký pátek a křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista. Den přísného půstu je vzpomínáním na Kristovo utrpení a jeho vykupitelskou smrt. V katolických kostelech jsou obřady na památku jeho umučení a bohoslužby se konají také v evangelických sborech. 

Velký pátek je prvním dnem velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání. Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Tisíce křesťanských věřících a duchovních dnes na Velký pátek prošly ulicemi historického jádra Jeruzaléma, aby si připomněli ukřižování Ježíše Krista. Někteří z věřících nesli na ramenou velké dřevěné kříže, jiní je doprovázeli a zpívali.

Věřící z celého světa procházeli pomalu ulicí Via Dolorosa, po níž podle tradice Ježíš Kristus nesl svůj kříž při cestě k ukřižování. Celá křížová cesta má 14 zastavení, začíná odsouzením Ježíše k smrti, pokračuje přes jeho ukřižování na vrchu Golgota a končí uložením jeho těla do hrobu.

Posledních několik zastavení se tradičně odehrává v Chrámu Božího hrobu, kde byl podle tradice Ježíš Kristus po ukřižování kolem roku 33 pohřben. 

Jako den pracovního klidu nebo státní svátek se Velký pátek slaví asi ve 40 zemích světa, například v Británii, Německu, Rakousku, Slovensku, Skandinávii, ale i v Austrálii, Brazílii, Kanadě nebo na Kubě. Státním svátkem byl i v někdejším Československu, za komunistického režimu v roce 1951 byl ale zrušen. Od roku 2016 je opět státním svátkem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)