Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František pronesl tradiční poselství Městu a světu. Odsoudil útok na Sri Lance

Ze světa / kir / ČTK / 21. dubna 2019 15:33
Papež František pronesl tradiční poselství Městu a světu. Odsoudil útok na Sri Lance

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes v tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) vyzval světové politiky, aby nechali stranou své názorové rozdíly a pracovali společně na míru. Před desítkami tisíc věřících na Svatopetrském náměstí papež zmínil konflikty v Africe či na Blízkém východě i politické krize v některých zemích Latinské Ameriky. Odsoudil též dnešní teroristické útoky v kostelích a hotelech na Srí Lance, při nichž zemřelo nejméně 207 lidí a přes 400 dalších bylo zraněno.

Srílanské úřady vyhlásily zákaz vycházení a mnoho bezpečnostních opatření v dopravě. Kromě jiného v noci nebudou smět na tratě poštovní vlaky. Univerzity zůstanou uzavřeny do odvolání, v pondělí a v úterý mají být zavřeny všechny školy. Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit zrušil všechny dnešní velikonoční bohoslužby v okrsku hlavního města a vyzval, aby viníci byli "nemilosrdně potrestáni".

Útoky na Srí Lance, k nimž se dosud nikdo nepřihlásil, byly podle médií velmi dobře načasované, aby zabily co nejvíce lidí. Kostely byly plné věřících, kteří dnes slaví Boží hod velikonoční.

"Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí," komentoval papež František dnešní útoky na Srí Lance. "Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí," dodal František.

"Kéž ten, kdo nám dává mír, ukončí řev zbraní v oblastech konfliktů i ve městech a inspiruje lídry zemí, aby ukončili závody ve zbrojení ... zejména v ekonomicky rozvinutých zemích," uvedl rovněž papež František.

Papež také varoval před "narůstající lhostejností světa" k občanské válce v Sýrii a vyzval k "obnovenému úsilí o její politické řešení", které by přineslo svobodu, mír a spravedlnost pro Syřany a umožnilo milionům uprchlíků vrátit se domů.

V proslovu také připomněl utrpení v Jemenu, zejména děti jsou tam podle něj "vyčerpány hladem a válkou". Apeloval i na znesvářené strany konfliktu v Libyi, aby "zvolily dialog místo síly". Papež též vyjádřil naději, že lídři v Jižní Súdánu otevřou "novou kapitolu v dějinách" a budou pracovat na usmíření. K hledání mírového řešení vyzval papež i politiky na Ukrajině.

Papež se vyjádřil také k dění na svém rodném kontinentu. Mimo jiné vyzval politické lídry ve Venezuele, aby ukončili vážnou krizi, která "tolik lidí připravuje o důstojný a bezpečný život". Totéž mají podle papeže udělat i politici v Nikaragui.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)