Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hřensko opraví barokní kostel, který dostalo od církve

Kraje: Ústecký / / ČTK / 23. dubna 2019 10:37
Hřensko opraví barokní kostel, který dostalo od církve

Kostel v Hřensku
Autor: wikipedie.org

Hřensko -

Hřensko chce opravit kostel sv. Jana Nepomuckého, který je nejníže položeným českým kostelem. Barokní památku obci na Děčínsku darovala přede dvěma lety Diecéze Litoměřická. Obec ji chce postupně opravit, zrestaurovat historické varhany a vrátit do kostelní věže zvon. ČTK to řekl starosta Hřenska Zdeněk Pánek.

"Letos jsme začali opravovat střechu a okna. Sháníme také peníze na to, abychom mohli opravit fasádu," uvedl Pánek. Zatím mají v Hřensku připraveny na rekonstrukci dva miliony korun. "Zkoušíme žádat o další dotace, abychom mohli kostel, který je nejníže položeným v České republice, opravit," dodal starosta.

Po opravách vnějších částí kostela plánují v obci zrestaurovat historické varhany, které jsou od roku 1945 bez údržby. "Konzultovali jsme opravu s památkáři. Na opravy varhan se specializují tři firmy v Česku. Předběžně víme, že oprava trvá skoro rok a bude nás stát asi 800.000 korun," zmínil Pánek. Na opravu varhan chce starosta vyhlásit veřejnou sbírku. Lidé podle něho nemají v pohraničí ke kostelu vztah, veřejná sbírka na varhany by vztah k památce mohla změnit.

Nevelký jednolodní pozdně barokní kostel má v ose západního průčelí bedněnou věž, kam by starosta chtěl vrátit zvon. "Žádný zvon nemáme, protože ho v první světové válce roztavili. Proto bychom chtěli nechat odlít nový nebo nějaký zvon koupit," sdělil Pánek.

Pozdně barokní kostel sv. Jana Nepomuckého z 18. století poničily v minulosti opakovaně povodně. Jeho konstrukce potrvá několik let. Hřensko s ročním rozpočtem 15 milionů korun na opravy shání prostředky především z dotací.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)