Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Chilští poslanci schválili povinnost pro církve hlásit zneužívání

Ze světa / juml / ČTK / 24. dubna 2019 20:05
Chilští poslanci schválili povinnost pro církve hlásit zneužívání

Ilustrační foto: hlavní město Santiago de Chile
Autor: www.wikipedia.org

Santiago de Chile - Chilští poslanci schválili v úterý zákon, který všem představitelům církevních organizací ukládá povinnost oznámit prokuratuře jakékoli nezákonné chování vůči nezletilým či slabým osobám, které se stane v místě jejich působnosti. Informovala o tom místní média. Zákon, který ještě musí schválit horní komora parlamentu, má zabránit opakování případů, v nichž v minulosti katolická církev zamlčovala případy sexuálního zneužívání.

Zákon se týká církevních představitelů všech náboženských vyznání, "ať už jsou členy soukromé či státní instituce" a "ať už je zaměření této instituce kulturní, vzdělávací, sportovní či jiné". Pokud osoba oznamovací povinnost civilní prokuratuře nesplní, bude jí hrozit postih podle trestního práva.

Chilská prokuratura podle místních médií vyšetřuje na 160 případů, v nichž je ze sexuálního zneužívání či krytí těchto činů podezřelých 219 církevních představitelů. Kauzy se týkají 240 obětí, z nichž 123 bylo v době činu nezletilých.

Podle zprávy chilské biskupské konference z loňského srpna justice či církevní orgány potrestaly za zneužití nezletilých v Chile 42 kněží. Nejznámějším případem je kauza katolického kněze Fernanda Karadimy (88), jehož Vatikán uznal už v roce 2011 vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých a zakázal mu církevní činnost. Trestně stíhán ale není, protože skutky byly už tehdy promlčené.

Kvůli zneužívání nezletilých církevními představiteli, které církev dlouhodobě bagatelizovala či kryla, nabídli loni v květnu všichni chilští biskupové papeži rezignaci. Učinili tak poté, co si je papež František pozval do Vatikánu. František dosud přijal rezignaci zhruba třetiny z nich.

Kritice čelil i papež František, který se dlouho - ještě loni v lednu - zastával Karadimova blízkého spolupracovníka biskupa Juana Barrose, podezřelého z krytí případů zneužívání. Loni v dubnu František připustil, že "vážně pochybil" při posuzování kauzy zneužívání kněžími v Chile, a požádal oběti o odpuštění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)