Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát nabízí pronájem klášterního kostela v Havlíčkově Brodě do roku 2026

Kraje: Vysočina / / ČTK / 30. dubna 2019 15:17
Stát nabízí pronájem klášterního kostela v Havlíčkově Brodě do roku 2026

Kostel bývalého kláštera v Havlíčkově Brodě
Autor: http://mic.muhb.cz/

Havlíčkův Brod -

Kostel bývalého kláštera v Havlíčkově Brodě plánuje stát pronajmout na období od letošního června do konce roku 2026. Do konce minulého roku se o provoz kostela staralo muzeum, pokračovat nechtělo. Podmínky nového pronájmu barokní památky zveřejnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na webu. Stojí v nich, že využití kostela je striktně omezeno charakterem objektu a jeho památkovou ochranou. Roční nájemné by mělo být alespoň 22.000 korun.

Nabídky úřad přijímá do 15. května. Výše nájemného ještě může stoupnout v aukci, která bude stejný den po otevření obálek. "Prioritou využití klášterního kostela sv. Rodiny je podpora kulturních projektů, které se významně podílejí na rozšíření kulturní nabídky ve městě," uvedl úřad. V kostele se mohou konat například koncerty, divadelní představení, výstavy, přednášky, svatební obřady, předávání školních vysvědčení či firemní akce.

Havlíčkobrodští zastupitelé 8. dubna pověřili radní města, aby se státním úřadem o dalším využití kostela jednali. "Záleží nám na tom, aby byl kostel otevřený pro veřejnost. Rada města udělá vše pro to, aby tomu tak bylo," řekl dnes ČTK starosta Jan Tecl (ODS). O konkrétním postupu bude vedení radnice ještě jednat.

Kostel je součástí bývalého augustiniánského kláštera, v němž jsou teď úřady. Část nabízená k pronájmu má užitnou plochu 477 metrů čtverečních. Zůstane tam i mobiliář a další vybavení, jako jsou oltáře, kazatelna, relikviáře, varhany či zpovědnice. Kostel není vytápěný, míst k sezení tam je 316.

Pro havlíčkobrodské Muzeum Vysočiny, jež je kraje, byla starost o kostel zatěžující. ČTK to nedávno řekl ředitel Michal Kamp. Provozování kulturních akcí podle něj ani nepatří do práce muzea.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)