Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kantorovo středisko: Ve světě přibývá antisemitských útoků

Ze světa / juml / ČTK / 2. května 2019 14:32
Kantorovo středisko: Ve světě přibývá antisemitských útoků

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Beny Schlewich

Tel Aviv - Násilných útoků proti Židům loni přibylo a počet Židů zabitých při antisemitsky motivovaných trestných činech byl nejvyšší za desítky let. Uvedlo to dnes Kantorovo středisko při univerzitě v Tel Avivu. Útoků namířených proti Židům celosvětově přibylo o 13 procent na 387. Ten nejzávažnější se stal koncem října v synagoze v americkém Pittsburghu, kde muž, jenž se na sociálních sítích netajil antisemitismem, zastřelil 11 lidí.

Autoři zprávy upozornili, že nejstrmější nárůst protižidovských útoků byl v západní Evropě, například v Německu jich proti předchozímu roku přibylo o 70 procent. Podle předsedy Evropského židovského kongresu Mošeho Kantora narůstá mezi Židy pocit ohrožení.

"Nyní se jasně ukazuje, že antisemitismus se neomezuje pouze na krajní levici, krajní pravici a radikální islamisty - stal se součástí hlavního proudu a občanská společnost ho často toleruje," tvrdí Kantor.

Agentura AP připomíná, že Kantorovo středisko zprávu zveřejňuje každoročně před izraelským Dnem památky obětí holokaustu a hrdinství. Letos byla zveřejněna jen několik dnů po střelbě v synagoze v Kalifornii, při které útočník zabil jednu ženu a další tři lidi zranil.

Podle Kantora je také stále více antisemitských výroků a komentářů na internetu a v médiích. Nedávno byl třeba v mezinárodním vydání listu The New York Times zveřejněn kreslený vtip, který izraelského premiéra Benjamina Netanjahua představoval jako psa s obojkem s Davidovou hvězdou, jak vede slepého amerického prezidenta Donalda Trumpa s jarmulkou na hlavě. List se později za tuto kresbu omluvil.

Projevy antisemitismu se objevily také ve Francii, kde žije nejpočetnější židovská komunita v Evropě, mezi stoupenci aktivisty hlásícími se k hnutí takzvaných žlutých vest. Francouzské úřady loni zaznamenaly 541 antisemitských incidentů, což bylo o 75 procent více než v roce předchozím.

O České republice se ve zprávě píše, že míra antisemitismu je nízká, ale že je na vzestupu antisemitský diskurz v médiích, zejména pokud jde o konspirační teorie. Na Slovensku se antisemitské výroky objevují jako součást nenávistných projevů zástupců krajní pravice, které jsou namířeny proti Romům a Židům. Autoři studie také připomínají, že slovenští pravicoví extremisté i ve svých proslovech a na sociálních sítích oslavují nacisty.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)