Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německé lidové církve by mohly do roku 2060 přijít o polovinu členů

Ze světa / juml / ČTK / 3. května 2019 12:34
Německé lidové církve by mohly do roku 2060 přijít o polovinu členů

Evangelický biskup Heinrich Bedford Strohm
Autor: ekd.de

Berlín - Německá katolická a evangelická církev přijdou do roku 2060 o zhruba polovinu svých členů. Počítá s tím alespoň studie univerzity ve Freiburgu, kterou si objednaly. Dnes mají obě církve dohromady přibližně 45 milionů členů.

"Výhled pro rok 2060 popisuje dopady trendu, který byl ve společenském výzkumu patrný už před lety. Něco na úbytku církevních členů nebudeme schopni změnit. Něco ale ano," věří šéf německých evangelíků Heinrich Bedford-Strohm. "Kvůli výhledu nepropadneme panice, ale odpovídajícím způsobem přizpůsobíme naši práci," uvedl zase v reakci na výzkum předseda německé biskupské konference Reinhard Marx.

Evangelická i katolická církev zažívají v Německu v posledních letech rychlý úbytek členů mimo jiné v důsledku skandálu kolem zneužívání dětí kněžími. Od katolíků jen za rok 2017 odešlo téměř 168.000 věřících, od evangelíků dokonce na 200.000.

Pokud budou současné tendence týkající se výstupů z dvojice křesťanských církví, vstupů do nich či počtu křtů pokračovat, počítají odborníci s tím, že do roku 2060 počet jejich členů dohromady klesne o 49 procent. Zároveň ale upozorňují, že za takovou dobu se dnešní tendence mohou ještě výrazně změnit.

Není to první výzkum z poslední doby, který může na církevní představitele působit negativně. Magazín Der Spiegel před dvěma týdny informoval o průzkumu veřejného mínění, podle něhož už čtvrtina německých katolíků a dokonce třetina protestantů není přesvědčena o existenci Boha.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)