Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František v Bulharsku vyzval ke vstřícnosti vůči migrantům

Ze světa / vlu / ČTK/Ravat / 5. května 2019 21:58
Papež František v Bulharsku vyzval ke vstřícnosti vůči migrantům

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Sofia - Papež František dnes na úvod své první návštěvy Bulharska vyzval tamní obyvatele i vládu, aby byli vstřícnější vůči migrantům. Podle papeže by si měli uvědomit, že běženci utíkají před válkou a bídou. Informovala o tom agentura AP. Odpoledne římský biskup odsloužil v Bulharsku mši, které podle Vatikánu přihlíželo zhruba 12.000 lidí.

František v kázání pod širým nebem v Sofii vyzval k „revoluci lásky“ založené na boží lásce, která inspiruje všechny lidi, aby se přičinili o společné blaho. „Mladá církev, mladý člověk – nikoli věkem, leč mocí Ducha – nás vybízí, abychom dosvědčovali Kristovu lásku, naléhá a vede nás k připravenosti zápasit o obecné dobro jako služebníci chudých, protagonisté revoluce lásky a služby, schopní odolávat patologiím konzumistického a mělkého individualismu. Být zamilováni v Krista, být živými svědky evangelia v každém zákoutí společnosti“

Nejvyšší představitel katolické církve byl naposledy v Bulharsku v roce 2002, tehdy to byl papež Jan Pavel II. Cílem třídenní Františkovy cesty do Bulharska a Severní Makedonie je mimo jiné zlepšit vztahy s tamními ortodoxními církvemi. V pondělí má na programu návštěvu města Rakovski v centrální části Bulharska, kde se zúčastní prvního svatého přijímání 200 místních katolických dětí.

Do Sofie papež dorazil dopoledne, na letišti ho přivítali mimo jiné apoštolský nuncius, arcibiskup Anselmo Guido Pecorari a bulharský premiér Bojko Borisov. Následně pontifex zamířil do prezidentského paláce, kde před zástupci vlády mimo jiné prohlásil, že by Bulhaři neměli zavírat oči ani srdce těm, „kteří klepou na jejich dveře.“ Migranti podle něj utíkají před válkou, konflikty a hroznou chudobou, aby našli „bezpečí a příležitost“.

Papež zároveň při setkání s Borisovem a dalšími bulharskými činiteli vyjádřil znepokojení nad vylidňováním Bulharska a vyzvala ke snaze zastavit emigraci mladých a bojovat proti „demografické zimě“. Podle papeže Bulharsko za 30 let přišlo o dva miliony občanů. Organizace spojených národů uvádí, že populace této balkánské země ležící u Černého moře, aktuálně na sedmi milionech obyvatel, klesá nejrychlejším tempem na světě v důsledku emigrace, slabé porodnosti a úmrtnosti, která převyšuje evropský průměr.

„Nyní, v tomto svízelném historickém okamžiku, třicet let po skončení totalitního režimu, který věznil svobodu a iniciativu, čelí Bulharsko důsledkům emigrace, k níž došlo v posledních desetiletích, kdy více než dva miliony vašich spoluobčanů odešlo ze země hledat nové pracovní příležitosti. Zároveň je Bulharsko – jakož i mnoho jiných zemí starého kontinentu – nuceno se vyrovnat s tím, co bývá označováno jako demografická zima, jež padla jako ledová opona na značnou část Evropy a je důsledkem úbytku důvěry v budoucnost. Pokles porodnosti spolu s intenzivní migrací vedly k vylidnění a opuštění mnoha vesnic a měst. Kromě toho je Bulharsko konfrontováno s těmi, kdo chtějí překročit jeho hranice ve snaze utéci před válkami, konflikty či bídou a pokoušejí se všemi způsoby dostat do bohatších zón evropského kontinentu, aby nalezli nové životní příležitosti nebo zkrátka jen bezpečné útočiště,“ uvedl František ve své promluvě.

Bulharská středopravá vláda zastává odmítavý postoj k migrantům, prosazuje například zřízení uprchlických center mimo území unie a odmítla se připojit ke globálnímu paktu OSN o migraci.

Papež František, který se po celou dobu svého pontifikátu zasazuje o vstřícnější postoj vůči migrantům, v pondělí by měl navštívit uprchlické centrum na předměstí Sofie. V něm jsou zejména běženci ze Sýrie a z Iráku.

Po setkání s občanskou společností následovala návštěva u patriarchy Neofyta, kde římského biskupa přijali také metropolité a biskupové pravoslavného synodu. Přítomen byl rovněž Simeon II., bývalý bulharský car. V promluvě k římskému biskupovi patriarcha Neofyt, který synteticky podal pohnuté dějiny církve ve svojí vlasti, mimo jiné řekl:

„Církev je vedena naším Pánem Ježíšem Kristem. Pokud Bůh něco dopustí, ví proč, a očekává, že to také poznáme. My pravoslavná církve v Bulharsku, jsme pevně přesvědčeni, že pokud jde o Víru, nemohou a nesmějí být žádné ústupky.“

Nejvyšší představitelé pravoslavné církve v Bulharsku ale předem oznámili, že se nezúčastní modliteb ani bohoslužeb s papežem. Minulý měsíc pravoslavná církev v Bulharsku vysvětlila tento postoj mimo jiné tím, že pozvání pro papeže vydaly státní úřady. Naznačila tak, že jí byla v plánování Františkovy návštěvy přisouzena jen druhořadá role.

Premiér Borisov věnoval papeži několik darů, včetně jednoho kuriózního – dal mu též bulharský jogurt. Borisov to podle AP vysvětlil tím, že se doslechl, že papež poprvé slyšel o Bulharsku jako dítě v rodné Argentině, když mu babička dala bulharský jogurt.

Bulharsko má o polovinu větší rozlohu než Česká republika, ale žije zde jen 7 milionů obyvatel. Většinu z nich tvoří pravoslavní křesťané (87 %), 10 % obyvatel je muslimského vyznání. Katolíci tvoří jen jedno procento, stejně jako křesťané z protestanských církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)