Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Červený kostel ve Varnsdorfu byl při Noci kostelů poprvé otevřen pro veřejnost

Kraje: Ústecký / / ČTK / 25. května 2019 0:06
Červený kostel ve Varnsdorfu byl při Noci kostelů poprvé otevřen pro veřejnost

Červený kostel ve Varnsdorfu
Autor: Christnet.eu

Varnsdorf -

Červený kostel, jednu z významných památek ve Varnsdorfu ve Šluknovském výběžku, si mohou lidé v pátek poprvé prohlédnout. Bude to při celostátní akci Noc kostelů. ČTK to řekl místostarosta Varnsdorfu Roland Solloch (ANO). Varnsdorf vlastní novogotický kostel od roku 2016 a začal ho důkladně opravovat. Jen letos má město naplánováno investici do památky za tři miliony korun.

"Letos poprvé za dobu, kdy se město Varnsdorf stalo vlastníkem kostela, se zapojuje do celostátní akce Noci kostelů. Připravili jsme bohatý program, kdy se návštěvníkům ukážeme částečně zrekonstruované prostory, budou tam komentované prohlídky a závěrem si večer v kostele při svíčkách zazpíváme," řekl ČTK Solloch.

Programu zahájí podle mluvčího varnsdorfské radnice Tomáše Seckého v 17:00 hodin vystoupení dětského pěveckého sboru ze Základní školy Karlova a komentované prohlídky začnou o hodinu později.

"Vždy v celou hodinu, tedy v 18:00, 19:00 a 20:00 bude komentovaná prohlídka s krátkou videoprojekcí a hudebním vstupem sboru Apoštolské církve. Na závěr celé akce vystoupí při svíčkách žákyně Základní umělecké školy Varnsdorf pod vedením Kateřiny Müllerové," uvedl Secký.

Poté se vchod kostela opět uzavře a stavba bude vrácena řemeslníkům k dalším opravám. "Kostel jsme získali od státu v roce 2016 a byl ve velmi zdevastovaném stavu," uvedl starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO). Za tři roky se městu podařilo získat dotace ze státních fondů i Ústeckého kraje na opravy. "Celkem jsme už do oprav dali deset milionů korun, zhruba třetinu tvořily dotace," dodal Horáček.

Kostel se zajímavou architekturou byl postaven na začátku minulého století z červených glazovaných cihel v novogotickém slohu. V roce 1958 byl prohlášen za kulturní památku. V době, kdy kostel vlastnil stát chátral a veřejnosti nebyl přístupný. Když ho město Varnsdorf získalo, začalo s rozsáhlými opravami, které umožňují, aby se do interiérů mohli poprvé podívat i návštěvníci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)