Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je svátek Svaté Zdislavy - patronky rodin. Věřící budou putovat do Jablonného

Domácí zpravodajství / / ČTK, mn / 30. května 2019 17:02
Dnes je svátek Svaté Zdislavy - patronky rodin. Věřící budou putovat do Jablonného

Svatá Zdislava v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Praha -

Jako patronka rodin, kongregace sester dominikánek, ale také litoměřické diecéze a českého národa je uctívána svatá Zdislava, jejíž památku slaví římskokatolická církev 30. května. Bývá zobrazována jako rozdavatelka almužen chudým či ošetřovatelka nemocných a k jejím dalším atributům patří děti, manžel, kostel, vinná réva, břečťan a erb se lvicí. Za blahoslavenou byla Zdislava prohlášena v roce 1907, papež Jan Pavel II. ji svatořečil v roce 1995.

Narodila se kolem roku 1220 na hradě v Křižanově na Žďársku jako jedno z pěti dětí vysokého moravského královského úředníka Přibyslava a jeho ženy Sibyly, která pocházela ze Sicílie. Když jí bylo něco přes 15 let, byla provdána za významného českého velmože Havla Markvartice do severních Čech na hrad Lemberk. Měli spolu čtyři děti a spolu také povolali do Jablonného v Podještědí a do Turnova dominikány a založili tam pro ně kláštery a chrámy.

Zdislava podle Dalimilovy kroniky proslula svým milosrdenstvím, dobročinností, křesťanskými skutky lásky k bližnímu a léčitelským umem. Zemřela mladá, již v roce 1252, vyčerpána mnohými starostmi a mateřskou péčí nejen o vlastní rodinu, ale i o velkou rodinu všech pocestných, chudých a nemocných. Zdislaviny ostatky byly uloženy v kostele svatého Vavřince v Jablonném, kde se bude o víkendu konat i poutní bohoslužba.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)