Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Odvolací soud zatím verdikt v případu kardinála Pella nevynesl

Ze světa / vlu / ČTK / 5. června 2019 22:04
Odvolací soud zatím verdikt v případu kardinála Pella nevynesl

Kardinál George Pell
Autor: Wikipedia.org / Kerry Myers / Creative commons

Melbourne - Verdikt nad australským kardinálem Georgem Pellem, který byl v březnu odsouzen k šestiletému trestu za sexuální zneužití dvou chlapců z chrámového sboru, je nezpochybnitelný a nesmí být zvrácen. Uvedl to dnes u australského odvolacího soudu prokurátor Chris Boyce. Argumenty prokuratury dnes skončilo dvoudenní jednání odvolacího soudu; jeho rozhodnutí bude oznámeno později, informovala agentura Reuters.

Sedmasedmdesátiletý Pell, který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu důležitým mužem ve Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.

Nyní je Pell v melbournském vězení. Středečního a dnešního líčení u odvolacího soudu australského státu Viktorie se nicméně zúčastnil. Trojice soudců verdikt dnes nevynesla a neoznámila ani datum, kdy své rozhodnutí hodlá sdělit. Podle agentury Reuters by to ale mohlo být až za několik týdnů.

Odvolací soud může původní rozsudek potvrdit, nařídit nový proces nebo Pella obvinění zprostit. Proti verdiktu se lze ještě odvolat k australskému nejvyššímu soudu.

Pell byl uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, a proti Pellovi tak během procesu vypovídal pouze druhý z nich. Nyní 35letý muž soudu popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Pellovi obhájci nepovažují prvoinstanční verdikt za správný, neboť vychází pouze z výpovědi jedné oběti.

„Žalobce je velmi přesvědčivý svědek,“ reagoval na to dnes u odvolacího soudu prokurátor Boyce. „Očividně to není lhář. Nevymýšlel si. Mluvil pravdu,“ dodal.

Pellův obhájce Bret Walker ve středu předložil soudu 13 argumentů, které údajně dokazují Pellovu nevinu. Podle obhajoby kupříkladu není možné, že by tehdejší arcibiskup Pell zůstal s chlapci v sakristii pět až šest minut sám a nikdo jiný tam za tu dobu nepřišel. Pell měl navíc při mši na sobě přes své civilní oblečení na zem sahající bílou albu (tuniku), štólu a navrchu těžké liturgické roucho zvané ornát. V takovém oděvu prý těžko mohl páchat výše popsané činy.

Soud tedy nerozhodl správně, když shledal Pella „bez důvodných pochybností vinným“, řekl ve středu odvolacímu soudu Pellův právník Walker.

Vatikán už dříve uvedl, že verdikt nad Pellem nebude komentovat, dokud neskončí odvolací proces. Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů, už nicméně zahájila vyšetřování, které může vést k propuštění Pella z řad duchovenstva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)