Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věřící oslaví svátek Těla a Krve Páně. Pro některé církve jde o problematický svátek

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 20. června 2019 14:58
Věřící oslaví svátek Těla a Krve Páně. Pro některé církve jde o problematický svátek

Momentka z barokního procesí mezi dvěma Jány
Autor: www.dubaci.cz

Zlín, Český Dub - Zejména katoličtí věřící oslaví v neděli svátek Těla a Krve Páně, dříve zvaný Boží Tělo. Svátek zavedl papež Urban IV. v roce 1264. Podnětem byl údajný zázrak, který se stal v roce 1263 v Bolseně v Itálii. Tehdy se prý při slavení eucharistie hostie zbrotila krví. Bylo zvykem konat procesí s baldachýnem a zastavovat se při jednotlivých vyzdobených oltářích za zpěvu eucharistických písní. Slavnostní průvod s Nejsvětější Svátostí mimo prostor kostela se koná do současnosti, po roce 1989 i v Česku. Datum svátku není pevně určeno, odvozuje se od termínu Velikonoc.

Z ekumenického hlediska se zejména podle nekatolických církví jedná o problematický svátek, protože většina těchto církví, ale i pravoslavní hostie nebo kvašený chléb neuchovávají k adoraci, ale snaží se vše spotřebovat během konání bohoslužby nebo po jejím konci. Řada teologů připomíná, že v prvních staletích křesťanství se eucharistie uchovávala mimo bohoslužbu převážně jen pro potřeby nemocných.

11. října 1551 vydal Tridentský koncil dekret o eucharistii, v něm zdůrazňuje reálnou přítomnost Kristova těla a krve a považuje za legitimní uctívání oltářní svátosti i mimo přijímání. Procesí Božího těla získalo v dekretu protireformační charakter: „A tak by měla pravda vítězně triumfovat nad lží a kacířstvím, aby její protivníci tváří v tvář takovému lesku a takové radosti církve buď vnitřně zlomeni umlkli, nebo naplněni studem a lítostí dospěli k rozumu.“ 

Obnovená tradice ve Zlíně

Slavnostní eucharistická bohoslužba  se uskuteční například i ve Zlíně v parku Komenského, následovat bude průvod do kostela sv. Filipa a Jakuba, sdělila zástupkyně pořadatelů Michaela Straková.

Pro mnoho věřících jde o výjimečnou událost. Ve Zlíně byla tradice bohoslužeb na náměstí spojená s průvodem přerušena v roce 1949, v letech Pražského jara se konaly průvody před kostelem. Tradice byla obnovena v roce 2015, kdy se mše svatá uskutečnila na náměstí Míru.

„Chceme v obnovení této tradice pokračovat. Jsme rádi, že se tímto způsobem můžeme modlit za naše město a za lidi, kteří v něm žijí,“ uvedl zlínský děkan Kamil Obr. Liturgie mimo kostel se ve Zlíně koná vždy jednou za dva roky.

Slavnostní bohoslužba se uskuteční v 10:00 v altánku v parku, nebude chybět květinová výzdoba, živá hudba v podání místních farníků a družičky v bílých slavnostních šatech. Poté se průvod vydá do kostela. Na čas tak bude uzavřen jízdní pruh na třídě Tomáše Bati, vozy městské hromadné dopravy budou jezdit bez přerušení.

Pouť mezi dvěma Jány pod Ještědem.

Na jiném místě, v Letařovicích u Českého Dubu na Liberecku, pak proběhne již osmý ročník festivalu Pouť mezi dvěma Jány, jehož součástí je také barokní procesí dle tradice svátku Těla a Krve Páně (viz ilustrační foto). Oslava svátku zde má charakter lidové veselice. Pořadatelé ze spolku Dubáci připravili ve spolupráci s místní farnosti jako každoročně živou barokní hudbu, podještědský folklór nebo přednášky odborníků. Velký zájem bývá zejména o vystoupení folklórního souboru Horačky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)