Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k reformě výuky teologie na katolických školách

Ze světa / vlu / ČTK / 22. června 2019 23:11
Papež vyzval k reformě výuky teologie na katolických školách

Vatikán - Papež František dnes vyzval k reformě výuky teologie na katolických školách. Řekl, že studenti by se měli učit o dialogu s judaismem i islámem a celkově by měla panovat větší svoboda v teologickém bádání.

Papež výzvu učinil během přednášky na jezuitské teologické univerzitě v italské Neapoli. Následuje po letošním podpisu společného dokumentu s imámem káhirské univerzity Al Azhar, považované za sídlo hlavy sunnitského islámu, který vyzval ke společnému boji proti extremismu. Katolíky s muslimy nadto označil za bratry.

„‚Dialog‘ není kouzelné zaklínadlo, avšak pomůže teologii v obnově, vezme-li jej vážně a bude-li pěstován mezi profesory i studenty, jakož i s jinými formami vědění a s jinými náboženstvími, zejména se židovstvím a islámem. Studenti teologie by měli být vychováváni k dialogu s judaismem a islámem, aby chápali společné kořeny a odlišnosti našich náboženských identit a tak účinněji přispívali k budování společnosti, která si váží odlišností a favorizuje respekt, bratrství a mírumilovné soužití. “

Po teologicky doktrinálních pontifikátech Jana Pavla II. a Benedikta XVI. František podle AP zdůrazňuje potřebu „kráčet společně“ s mezikonfesními partnery a často v žertu uvádí, že teologové by měli přemítat na opuštěném ostrově, zatímco náboženští vůdci by neměli polevovat v úsilí o dialog.

Ve svém projevu přednášeném spatra papež vyzval také k praktičtějšímu, shovívavějšímu a svědomím vedenému přístupu k ožehavým teologickým problémům.

„Teologická svoboda je nezbytná,“ řekl František. „Bez možnosti zkoušet nové cesty nevytvoříte nic nového.“ Rozlišil však mezi svobodou potřebnou pro teologické bádání a potřebou teologické přesnosti při kázáních věřícím: „Těm, kteří sní o monolytické a všemi obhajované doktríně bez odstínů, se to může jevit jako rozkladná nedokonalost. Avšak skutečnost je taková, že tato rozmanitost pomáhá lépe vyjevit a rozvíjet různé aspekty nevyčerpatelného pokladu evangelia“ (Evangelii gaudium, 40). To také znamená náležitě revidovat ratio studiorum. Co se týče svobody teologické reflexe, přiklonil bych se k určitému rozlišení. Jako vědci svobodně pokračujte, v konečné fázi se pak vyjádří magisterium, ovšem bez svobody nelze teologicky bádat. Při kázání Božímu lidu ale nezraňujte jeho víru svými rozepřemi. Disputace patří jen mezi teology, to je váš úkol. Božímu lidu ale podávejte to podstatné, co sytí jeho víru, aniž by ji relativizovalo.“

Vybídnul rovněž k revizi toho, jak se teologie dnes vyučuje. Uvedl, že by se měla více soustředit na dialog a flexibilitu. Změny by měly přimět laiky – především ženy –, aby se častěji přihlašovali ke studiu tohoto oboru.

„Sním o teologických fakultách, kde se pěstuje soužití růzností, praktikuje se teologie dialogu a přijetí a je prožíván mnohostěnný model teologického vědění namísto statické a odvtělené sféry; kde je teologické bádání s to prosazovat náročný, ale přesvědčivý proces inkulturace“, řekl papež na závěr své návštěvy Neapole.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)