Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán odmítá snahy států o prolomení zpovědního tajemství

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 1. července 2019 21:57
Vatikán odmítá snahy států o prolomení zpovědního tajemství

Vyřez z obrazu Giuseppe Moltiniho: Zpověď (1838)
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Vatikán v dnešním prohlášení označil za „nepřijatelné“ snahy států o prolomení zpovědního tajemství. Prohlášení označuje podobné snahy za porušování náboženské svobody. Podle agentury Reuters je jedná o zřejmou odpověď na kroky zákonodárců v Austrálii a v dalších zemích, které uvažují o schválení zákonů, jež by umožnily prolomení tajemství v případech sexuálního zneužívání.

Dokument „o významu vnitřního oboru svědomí (forum internum) a svátostného zpovědního tajemství“ vydaný Vatikánem uvádí, že žádná vláda nemůže nutit kněze tajemství porušovat. „Nedotknutelné tajemství zpovědi přichází přímo z Bohem zjeveného zákona a jeho kořeny jsou ve své podstatě svátostí do té míry, že nemůže být připuštěna žádná výjimka,“ uvádí se v dokumentu, který byl schválen papežem Františkem.

Dokument, jenž nezmiňuje žádné konkrétní země nebo skandály kolem zneužívání, si také stěžuje na „znepokojující negativní předsudky proti katolické církvi“.

„Státní legislativa nemůže rozvazovat svátostné zpovědní tajemství, jak to někdy činí v případě profesních tajemství. Svátostné zpovědní tajemství totiž není závazek uložený zvnějšku, nýbrž vnitřní požadavek svátosti samotné, a nemůže být tudíž rozvázáno ani samotným kajícníkem,“ okomentoval podle vatikánského rozhlasu prohlášení kardinál Mauro Piacenza, který dokument 29. června podepsal.

Vatikán odmítá snahy států o prolomení zpovědního tajemství

Kardinál Mauro Piacenza
Autor: Wikipedia.org / Creative commnons

„V nynější silně medializované společnost totiž technologickému rozvoji a užívání komunikačních prostředků neodpovídá podobné úsilí o hledání pravdy, nýbrž spíše patologická tendence nechat kolovat zprávy, jež jsou bez ohledu na jejich pravdivost či nepravdivost podle různých zájmů zveličovány nebo minimalizovány. Všechno se dnes vystavuje, všechno se musí dávat na známost. Poněvadž je veřejné mínění považováno za poslední instanci, jsou příliš často zveřejňovány informace všeho druhu, týkající se také soukromé a důvěrné sféry, což nevyhnutelně vede nebo více či méně podporuje ledabylé úsudky, neoprávněně a neodčinitelně poškozující dobrou pověst druhých. Tento postoj se vyskytuje také v církvi, jejíž právní řád by prý měl být ve jménu domnělé korektnosti a transparentnosti přizpůsoben zákonům států, v nichž církev působí,“ doplnil Piacenza, kterého papež František 21. září 2013 jmenoval vrchním penitenciářem Svatého stolce.

Právní systémy většiny zemí respektují právo katolických kněží ponechat v tajnosti to, co se dozvěděli během zpovědi. Podobné právo mají například i obhájci, kteří nejsou povinni odhalit důvěrné informace o svých klientech. Kvůli krizi vyvolané sexuálními skandály církevních představitelů se však množí hlasy vyzývající ke zrušení této výsady.

Závěry loňského vyšetřování zneužívání dětí v Austrálii doporučily, aby země schválila novou legislativní úpravu, která by náboženské představitele donutila ohlásit případy zneužívání, o kterém by se dozvěděli během zpovědi. Výzvu zatím vyslyšely dva z osmi australských států, které z neohlášení informace o zneužívání získané u zpovědi učinily trestný čin. Zbylé australské státy o této možnosti uvažují.

V květnu kalifornský senát schválil zákon, který umožňuje porušit zpovědní tajemství v případě, že se kněz dozví o možném sexuálním zneužívání spáchaném jiným knězem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)