Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česká biskupská konference poslala půl milionu na obnovu Notre-Dame

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. července 2019 18:44
Česká biskupská konference poslala půl milionu na obnovu Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame v Paříži
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) dnes odeslala prvních půl milionu korun ze sbírky vyhlášené v dubnu na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame. ČTK o tom informovala mluvčí ČBK Monika Klimentová. Sbírka dále pokračuje, lidé mohou přispívat na konto 1387680243/2700. Katedrálu, která patří mezi hlavní symboly Paříže, poničil v polovině dubna rozsáhlý požár.

"Veřejná finanční sbírka je zásadní pro uskutečnění této rozsáhlé opravy. Nikdo nezná celkovou částku prací a potřebujeme ještě čas, abychom ji správně odhadli. Dárcovská iniciativa zároveň stále probíhá a většina obnosů představuje sliby, které nebyly konkretizovány," napsal již dříve v dopise předsedovi ČBK kardinálu Dominiku Dukovi arcibiskup pařížský Michel Aupetit.

Peníze ze sbírky budou použité například na některé stavby v prostranství před katedrálou, podporu vysoké školy sakrální hudby, zajištění liturgického mobiliáře, zařízení na přenosy z bohoslužeb a další aktivity, které přispějí k obnově života katedrály. Dary jsou odečitatelné od základu daně z příjmu a dárcům bude na vyžádání vystaveno potvrzení, uvedla mluvčí.

Jedinci, firmy, komunity či nadace slíbili na opravy katedrály celkem 850 milionů eur (21,7 miliardy Kč). "Zhruba desetina z této částky již dorazila," uvedl toto úterý francouzský ministr kultury Franck Riester.

Katedrála Notre-Dame začala hořet 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století, takzvaný sanktusník.

Francouzský prezident Emmanuel Macron po požáru ikonické stavby slíbil, že obnova gotické katedrály bude hotová do pěti let. Řada odborníků ale před tak rychlou rekonstrukcí varuje, další pochybují, že je vůbec možné ji za pět let stihnout.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)