Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán končí s prodejem plastů na jedno použití

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 20. července 2019 23:20
Vatikán končí s prodejem plastů na jedno použití

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Vatikán - Městský stát Vatikán se snaží jednat ekologičtěji a vyslyšet tak výzvu papeže Františka po šetrnějším chování lidí k životnímu prostředí. Nejmenší stát na světě se rozhodl, že po vyčerpání současných zásob nebude prodávat plastové výrobky na jedno použití, uvedl to Rafael Ignacio Tornini, vedoucí zahrad a úklidových služeb na území Vatikánu.

Již v květnu tohoto roku schválil Evropský parlament zákaz jednorázových plastů od roku 2021. Vatikán jejich používání omezuje už dnes a podle Torniniho „se již brzy nebudou prodávat“.

Výrobky z jednorázových plastů zahrnují například tašky, lahve na vodu, příbory, brčka a balónky. Pět položek vyrobených z jednorázových plastů, které nejčastěji znečištují evropská pobřeží jsou podle výzkumu Evropské komise z roku 2016 cigaretové nedopalky, lahve a uzávěry, potravinové obaly, vatové tyčinky a vlhčené ubrousky.

S méně než tisícovkou obyvatel, ale tisíci zaměstnanci a desetitisíci návštěvníků, vyprodukuje Vatikán 1 000 tun odpadu ročně. Podle Torniniho Vatikán v současnosti třídí 55 procent odpadu. 98 procent odpadu z jednotlivých vatikánských pracovišť přichází již předtříděná. V roce 2020 by to mělo být 100 procent.

Vatikán se snaží chovat zeleněji už delší dobu, nejvýraznějším krokem byla instalace solárních panelů na střechu auly Pavla VI. v roce 2008. 2 400 fotovoltaických modulů dokáže vyprodukovat až 221,59 kW. Každoročně generuje bez mála 300 MWh, což představuje zachování téměř 225 tun CO2 a 80 tun fosilní energie. Celková úspora na energetické náklady představuje přibližně 35 000 € ročně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)