Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Německu loni z církve vystoupilo 436.000 katolíků a protestantů

Ze světa / vlu / ČTK / 22. července 2019 18:10
V Německu loni z církve vystoupilo 436.000 katolíků a protestantů

Ilustrační foto
Autor: Vít Luštinec

Bonn/Hannover (Německo) - Počet odchodů z církve se v Německu za poslední rok zvýšil. V součtu opustilo řady katolické a evangelické církve 436.000 členů, informovala agentura DPA. Důvodem tohoto trendu mohou podle ní být i skandály kolem sexuálního obtěžování. V Německu se také členové církví musejí přihlašovat u místních úřadů a povinně platit daně pro vybranou církev

Německá biskupská konference uvedla, že řady katolické církve v roce 2018 opustilo 216.000 lidí. To je o 48.500 odchodů více než v roce 2017, kdy se k ní obrátilo zády 167.500 lidí. Pokud se započte i přirozený úbytek katolického obyvatelstva, dohromady loni klesl počet katolíků v Německu o asi 300.000 na 23 milionů. To činí bezmála 28 procent veškerého obyvatelstva.

U protestantů vystoupilo loni z církve 220.000 lidí, což je o téměř 12 procent více než v roce 2017, sdělila Německá evangelická církev (EKD). Celkový počet protestantů se tak snížil o necelá dvě procenta na zhruba 21 milionů.

V současnosti se v Německu hlásí k některé z velkých církví jen 53 procent obyvatel. V roce 2005 to bylo přitom ještě 62 procent. Na 37 procent německých občanů jsou bez vyznání.

Předseda rady evangelíků Heinrich Bedford-Strohm uvedl, že každý odchod bolí. Vyzdvihl však, že dnes se může každý na rozdíl od dřívějška zcela svobodně rozhodnout, zda chce v církvi zůstat či nikoliv. „Jsme rádi za to množství lidí, kteří se dnes rozhodnou k členství ve své církvi z vlastního přesvědčení.“

V případě katolíků popsal tajemník biskupské konference Hans Langendörfer vývoj jako „znepokojivý“. Důvod pro zvýšený počet vystoupení z církve je podle něj jistě také v září zveřejněná studie o sexuálním zneužívání, která vyvolala širokou debatu. „Mnozí nám již nevěří, že proti pachatelům důsledně a rozhodně zasáhneme,“ dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)