Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mladí ztělesňující změnu na Blízkém Východě

Ze světa / krb / La Croix / 2. srpna 2019 13:55
Mladí ztělesňující změnu na Blízkém Východě

Téměř 350 mladých Iráčanů, Jordánců, Egypťanů, Syřanů, Libanonců a Francouzů se sešlo v těchto dnech v Libanonu
Autor: La Croix / Jenny Lafond

Libanon - Téměř 350 mladých Iráčanů, Jordánců, Egypťanů, Syřanů, Libanonců a Francouzů se sešlo v těchto dnech v Libanonu. Účastní se místních Dnů mládeže (JRJ), které vyvrcholí v neděli 4. srpna.

Setkání iniciovali jezuité s podporou Œuvre d’Orient (francouzská asociace podporující biskupy, kněze a řeholní komunity žijící na Blízkém Východě, na Somálském poloostrově, ve východní Evropě a v Indii). Cesta do Libanonu ale není pro každého snadná, akce se koná už popáté, letos se jí však nemohou účastnit Palestinci, kteří nedostali povolení ke vstupu do země. Poprvé se mladí lidé takto setkali v roce 2006, jeden z dobrovolníků Œuvre d’Orient Maximilien Neymon upřesňuje, že původní ideou bylo dát šanci těm, kteří se nemohou vydat na Světové dny mládeže s papežem. P. Dany Younès, provinciál jezuitů pro Blízký Východ a Maghreb, dodává: „Myšlenkou je nadchnout mladé k osobnímu zapojení v duchu Evangelia v zemích, kde žijí.“

JRJ se měly konat už loni, ale P. Younès žádal jejich posunutí, protože na letošní rok připadá pět let od atentátu na nizozemského jezuitu Franse van der Lugta, který zemřel v roce 2014 v Homsu. 

Po mnoha tragédiích, jimž křesťané i všichni ostatní obyvatelé Blízkého Východu čelí, zaznívá letošní motto „V jeho pokoji i vy budete mít pokoj“ (Jer 29,7) zvlášť silně. „Naše víra se vyjadřuje právě zapojením se do života ve městě. Ačkoliv se už od roku 2012 stupňuje frekvence nových zpráv o smrti dalších křesťanů, nemůžeme setrvávat v žalu, stále se stavíme do pozice naděje,“ zdůrazňuje Younès. 

„Nesmíme kolem sebe vybudovat falešný pokoj, který by nás izoloval. Životaschopnou společnost naopak stavíme spolu s bratry a sestrami jiných náboženství. Naše identita obstojí, pokud budeme vstupovat do plodného dialogu s druhým,“ vysvětluje provinciál. 

Během prvního víkendu byla mladým lidem nabídnuta řada katechezí. V těchto dnech se vydávají na cestu „experimentu“, kde se zapojí do chodu konkrétních asociací nebo sociálních projektů, které v Libanonu fungují. Závěrečný víkend v Jamhouru se potom zase ponese v duchu modliteb, reflexí a společné oslavy.


Zpracováno podle reportáže Jenny Lafond Saleh v La Croix.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)