Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oprava kostela v Jaroměřicích n. R. bude na 107 milionů Kč

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. srpna 2019 9:54
Oprava kostela v Jaroměřicích n. R. bude na 107 milionů Kč

Pohled na barokní kostel svaté Markéty ze zámeckého parku v Jaroměřicích nad Rokytnou
Autor: Wikipedia.org

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Až napodruhé se podařilo získat dodavatele rozsáhlé obnovy kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Obnova bude stát přes 107 milionů korun. Kostel se veřejnosti uzavře zřejmě 15. září. ČTK to řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. První kolo výběrového řízení zadavatel zrušil, protože nabízené ceny byly příliš vysoké.

V opakovaném výběrovém řízení se o zakázku, financovanou z velké části z evropských peněz, ucházelo pět firem. Vítěznou nabídku podala společnost Archatt památky s cenou 107. 534. 273 korun včetně DPH. V původním řízení konaném na jaře převyšovaly nabídky odhadované stomilionové náklady o nejméně 20 procent.

„Kostel bude pro veřejnost zcela uzavřen, jelikož cílem projektu je generální oprava kostela, tedy včetně obnovy interiéru a restaurování monumentální figurální malby,“ řekla Jandlová. Rekonstrukce, která se dotkne i cenné fresky z roku 1734, má být dokončena v roce 2022.

Její zásadní částí bude oprava střechy. Dřevěné jsou nejen krovy, ale i samotná kupole. Ze dřeva je i konstrukce spojená se střechou, nesoucí fresku velkou asi 600 metrů čtverečních.

Kostel běžně kromě věřících navštěvují turisté. Prohlídky organizuje sousední jaroměřický zámek ve správě Národního památkového ústavu. Po opravě budou moci lidé i do dosud nepřístupných bočních částí a do věže.

Věřící se po dobu oprav budou scházet na faře nebo v Lidovém domě, řekl už dřív jaroměřický farář Tomáš Holcner. Pohřby se podle něho budou moci konat v malé kapli svatého Josefa.

Chrám svaté Markéty je jedním z prvních barokních kostelů na Moravě. Fresku nad jeho hlavní lodí, která je dlouhá přes 20 metrů a vysoká včetně lucerny 44 metrů, vytvořil Karel František Tepper, oslavuje sv. Markétu, patronku chrámu. Kostel, jehož stavbou byl pověřen Jakub Prandtauer, byl vysvěcen v roce 1738, i když nebyl zcela dokončen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)