Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hongkongští křesťané jsou terčem posměchu v čínských médiích

Ze světa / krb / Vlastní zpráva / 16. srpna 2019 10:43
Hongkongští křesťané jsou terčem posměchu v čínských médiích

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org

HongKong - Podle deníku Ta Kung Pao, který řídí Komunistická strana Číny, se hongkongské školy staly „formačními místy“ prodemokratických demonstrantů a kostely potom „útočištěm davů“.

Minulý týden se na internetu objevilo video, v němž se osm mladých Hongkonžanů zabalených do americké vlajky na střeše diecézního gymnázia Yu Chun Keung Memorial College účastní rekreační střelby ze vzduchovky. Pouze tato informace stačila čínskému deníku Ta Kung Pao, aby katolickou školu obvinil, že stojí za „podněcováním k násilí“ a zároveň jí vytknul, že se stala „formačním střediskem pro davy“.

Yu Chun Keung Memorial College vydala v reakci na to v neděli 11. srpna upřesňující prohlášení, kde tvrdí, že video natočené 5. srpna ukazuje jen aktivity školního klubu a nijak neodráží postoj jejího vedení k průběhu odporu. Ten zmítá od 31. března bývalou britskou kolonií, jež přešla v roce 1997 pod čínskou správu. Protesty se původně snažily zamezit přijetí extradičního zákona, podle nějž by byly osoby podezřelé z trestného činu snadněji vydávány do kontinentální Číny.

Ani taková odpověď však nezabránila nejstaršímu čínskojazyčnému deníku Ta Kung Pao, aby spojil toto video s událostí, která se stala v hongkongské farnosti Mother of Good Counsel (Matky dobré rady). Společenství totiž během střetu demonstrantů a policie otevřelo 3. srpna své dveře, a protestující uvnitř kostela ukrylo.

„Církev poskytuje azyl davu oblečenému v černém [narážka na oblečení aktivistů] a sousedé se strachují, že spolupracuje s demonstranty,“ psal Ta Kung Pao. Citoval zároveň několik obyvatel dané čtvrti s tím, že se farnost stala „základnou těch, kteří jsou proti Číně.“ 

Půst a modlitba na podporu protestujících

Není to poprvé, kdy čínská média obviňují katolickou církev, že se postavila na stranu protestujících. Je pravda, že od začátku veřejného odporu se zapojilo vícero farností: kněží vyzývali k postům a modlitbám na podporu hnutí, angažovaní studenti se veřejně hlásili ke své víře…

K vidění byly dokonce i transparenty: „Schovejte obušky, jinak budeme zpívat Pánu Aleluja“. Ironická pohrůžka policii tak odkazovala na zpěv Sing Hallelujah to the Lord, který shromáždění provází. Je třeba zároveň říct, že v Hong Kongu funguje na rozdíl od kontinentální Číny svoboda náboženského vyznání.

Náboženství jako „zástěrka“ k „převýchově“ studentů

Wen Wei Po, další noviny řízené v Hong Kongu Komunistickou stranou Číny, 7. srpna psaly, že katolická základní škola, která má kapli, umožňuje demonstrantům „využívat náboženství jako zástěrku ke svedení dětí na špatnou cestu.“ Po publikování tohoto článku se podle jednoho farníka dveře kostela po mši svaté zavřely a místo zůstalo přístupné „jen farníkům a těm, jejichž vstup je bezpečnostní službou povolen.“

Noviny si vzaly ve stejném textu na mušku i diecézní knihovnu. Ta sdílela 2. srpna na Facebooku obrázek Ježíše objímajícího dvě děti, kterým říká: „Děti, už jste unavené? Přijďte k mým dveřím.“ Wen Wei Po odsoudil příspěvek jako „znamení spolčení se s násilnými demonstranty“. Podle diecézního pracovníka „nejsou v Hong Kongu [mediální] útoky v současné situaci žádným překvapením.“ Odmítá, že by se diecéze stavěla na stranu prodemokratických protestujících a dodává: „Obrázek nese velmi jemné poselství. Prostě ukazuje, že Ježíš nabízí přístřeší a pomoc tomu, kdo je potřebuje.“ 


Přeloženo a zkráceno z francouzského originálu Claire Lesegretain.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)