Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František jmenuje 13 nových kardinálů

Ze světa / kir / / 1. září 2019 18:25
Papež František jmenuje 13 nových kardinálů

Ilustrační foto
Autor: Flickr / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Papež František jmenuje 13 nových kardinálů. Překvapivé oznámení učinil při dnešní bohoslužbě ve Vatikánu. V promluvě oznámil, že 5. října jmenuje kardinály kleriky například z Indonésie, Kuby, Lucemburska, Maroka a Konga. Deset z nich bude mladších 80 let, tedy oprávněných zúčastnit se konkláve, pokud bude potřeba vybrat Františkova nástupce. Patří k nim i kanadský jezuitský kněz Michael Czerny, který se v roce 1946 narodil v Československu.

Samotnému ohlášení ale předcházela kuriózní situace. K promluvě na Svatopetrském náměstí se totiž kvůli poruše výtahu papež dostavil se zpožděním. Věřícím to vysvětlil a omluvil se. Řekl, že z porouchaného výtahu jej museli vyprostit hasiči.

"Musím se omluvit, že přicházím pozdě. Uvázl jsme 25 minut ve výtahu. Byla porucha elektrického proudu a nakonec přijeli hasiči," řekl s úsměvem dvaaosmdesátiletý papež, známý svou dochvilností. 

Ve skupině nových kardinálů budou i duchovní z evropských zemí, například ze Španělska, Portugalska, Itálie, Británie nebo Litvy. Jezuita Czerny studoval v Montrealu a doktorát má z univerzity v Chicagu. Před třemi lety ho papež František jmenoval do oddělení pro migraci a uprchlíky. Czerny je považován za odborníka právě v této problematice. Jeho jmenování podle agentury Reuters odráží Františkův zájem o ochranu uprchlíků.

Tři další duchovní byli vybráni kvůli zájmu o vztahy s islámem. Patří k nim španělský arcibiskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, který se zabývá historií islámu, a další dva arcibiskupové z Indonésie a Maroka, tedy ze zemí s převažující populací muslimů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)