Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 120 lety byla zasvěcena synagoga v Čáslavi

Kraje: Středočeský / / ČTK / 3. září 2019 9:06
Před 120 lety byla zasvěcena synagoga v Čáslavi

Synagoga v Čáslavi
Autor: www.wikipedie.org / Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons

Praha -

Synagogu v Čáslavi, která byla slavnostně zasvěcena před 120 lety, 3. září 1899, si zdejší židovská obec postavila jako náhradu za starší modlitebnu. Svému účelu sloužila až do druhé světové války, ještě 15 let po ní pak byla využívána jako sklad mýdla. Od roku 1970 synagogu využívalo městské muzeum. Majitelem stavby, která je dnes kulturní památkou, je od roku 1994 Židovská obec v Praze, která zahájila její postupnou rekonstrukci.

Synagoga byla postavena v maurském slohu s bohatou výzdobou. Autorem projektu byl vídeňský architekt a stavební rada Wilhelm Stiassny (autor dalších tří synagog v dnešní ČR). Jedná se o dvoupatrovou budovu s mohutným obloukem ve střední části fasády, v jehož středu se nachází rozeta s Davidovou hvězdou, oblouky doplňují také okna a vstupní portál. Některé detaily bohužel podlehly nacistické devastaci. Celkově bývalo v synagoze 250 míst k sezení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)