Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památník obětem internace se přestěhoval z kláštera do Králík

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 9. září 2019 10:09
Památník obětem internace se přestěhoval z kláštera do Králík

Letecký pohled na klášter
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Králíky -

Památník obětem internace v areálu kláštera na Hoře Matky Boží v Králíkách na Orlickoústecku se musel téměř po deseti letech odstěhovat. Církev prostory opraví a umístí v něm návštěvnické centrum. Památník bude mít působiště v centru Králík. ČTK to řekli zástupci prezident Vojensko-historického klubu Erika Brno Richard M. Sicha a rektor poutního kostela Karel Moravec.

Duchovní správa připravuje tři roky projekt za několik milionů korun, jehož součástí je bezbariérový vstup do kláštera, zázemí pro poutníky a turisty, pokladna vstupenek a prodejna upomínkových předmětů a výstava o historii kláštera a době internace řeholních bratří a sester. Práce začnou příští týden a skončí v dubnu příštího roku.

"Nabídli jsme památníku prostory, které by byly o něco menší. Nakonec se rozhodli, že se přestěhují do králického muzea. Ve třech místnostech, které jsme jim původně nabídli, uděláme novou expozici," řekl Moravec.

Památník obětem internace se ze svého působiště odstěhoval bezmála za deset let existence. Nově bude na Velkém náměstí 367 v Králíkách. Nejdřív ale musí prostory opravit, což je časově i finančně náročné. Znovuotevření předpokládá v roce 2020 nebo 2021. Památník připomíná utrpení a perzekuci stovek řeholníků v 50. letech minulého století. Internačním klášterem v Králíkách v letech 1950 až 1961 prošlo přes 500 řeholníků.

"Diecéze měla s klášterem jiné plány, dostali jsme nabídku na prostory, které jsou až o třetinu menší a obtížně přístupné," řekl Richard M. Sicha. Klub má již pronajaté prostory od města v bývalém gymnáziu, kde provozuje Východočeský památník celnictví, věnuje se vývoji a historii výběru cla od starověku až po současnost. V budově má i své kanceláře, odbornou knihovnu, archiv a badatelnu.

"Třetí patro je tam ještě k dispozici. Požádali jsme o finanční pomoc Konferenci vyšších představených řeholí, bylo nám vyhověno. Z praktického hlediska a návštěvnosti budova na náměstí špatná není, je tam i relativně sucho. Odpadnou nám náklady na odvlhčovače, v klášteře jsme měli tři,"

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)