Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenická rada církví jasně odmítla antisemitismus. Výbor je vděčný za členství židovských obcí

Domácí zpravodajství / kir / ERC / 24. září 2019 9:27
Ekumenická rada církví jasně odmítla antisemitismus. Výbor je vděčný za členství židovských obcí

logo ERC
Autor: ekumenickarada.cz

Praha - Řídící výbor Ekumenické rady církví (ERC) se na svém jednání 18. a 19. září zaobíral otázkou antisemitismu. Stanovisko výboru uvádíme v plném znění.

"Jsme si vědomi hluboké provázanosti s historií, kulturou a duchovní tradicí židovství, s kterým naše církve sdílí nejen víru v jediného Boha, ale i Hebrejskou Bibli, která je jako Starý zákon nedílnou součástí křesťanského Písma Svatého.

V loňském roce jsme si zavedením nové tradice tzv. Červené středy připomněli židovsko-křesťanskou modlitbou, průvodem a červeným nasvícením bohoslužebných staveb a dalších památek pronásledování věřících ve světě a v tomto kontextu vnímáme i problematiku antisemitismu, jako specifické formy nenávisti. V letošním roce chceme v tradici Červené středy pokračovat.

Zvláště vděčná je ERC za skutečnost, že Federace židovských obcí je od počátku 90. let jejím členem pozorovatelem. Tyto téměř tři dekády vzájemné úzké spolupráce byly mimořádně obohacující pro všechny zúčastněné strany a odrazily se v řadě společných aktivit, které přesáhly hranice jednotlivých církví a náboženských společností a oslovovaly i širší veřejnost. V otázkách duchovní služby se pak spolupráce odehrává zejména na rovině duchovní služby v zvláštních situacích, zejména ve věznicích a nemocnicích.

Víme, že v některých evropských zemích dochází k enormnímu nárůstu projevů antisemitismu ať už v jeho klasické podobě, nebo ve formě takzvaného nového antisemitismu, který má kořeny v izraelsko-palestinském konfliktu

Ekumenická rada církví proto rozhodně odmítá antisemitismus ve všech jeho podobách."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)