Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež uvedl do úřadu 13 nových kardinálů, včetně rodáka z Brna Michaela Černého

Ze světa / juml / ČTK / 5. října 2019 20:28
Papež uvedl do úřadu 13 nových kardinálů, včetně rodáka z Brna Michaela Černého

Michael Czerny
Autor: Youtube.com

Vatikán - Papež František dnes slavnostně uvedl do úřadu 13 nových kardinálů. Je mezi nimi i kanadský jezuita Michael Czerny, který se v roce 1946 narodil v Československu. Mezi novými kardinály mimo jiné odborníci na dialog s islámem a muži naslouchající migrantům, napsala agentura AFP.

Pokaždé je výběr nových kardinálů chápán jako vytváření sboru, který sdílí vizi argentinského papeže a který jednou zvolí jeho nástupce. Nový papež může být mezi nimi, poznamenala AFP.

Mezi současnými 225 kardinály je ode dneška 128 mužů, kteří nedosáhli věku 80 let a mohou tedy hlasovat při zasedání konkláve - shromáždění, jež rozhoduje o nové hlavě církve. Z těchto volitelů byla více než polovina (52 procent) vybrána přímo Františkem, třetina Benediktem XVI a 14 procent Janem Pavlem II.

Misie a mezináboženský dialog

Polovina nových kardinálů má profily "misionářů", prohlásil jeden z nově povýšených duchovních, biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, 67letý Španěl stojící v čele Papežské rady pro mezináboženský dialog. Sám býval misionářem, dlouhou dobu strávil v Egyptě a v Súdánu a je označován za znalce islámu.

Španělský arcibiskup Cristóbal López Romero, stojící od roku 2017 v čele arcidiecéze v Rabatu, považuje své povýšení za "povzbuzení" pro "téměř neviditelné" katolické komunity v severní Africe. Maroko, kde je islám státním náboženstvím, má malé katolické společenství složené převážně z migrantů ze subsaharské Afriky.

Brněnský rodák 

Dalším z nových kardinálů je například brněnský rodák, jezuita Michael Czerny, jehož před třemi lety František jmenoval tajemníkem vatikánské sekce pro migranty a uprchlíky. V pátek večer byl Czerny vysvěcen na biskupa. Františka pokládá za hluboce oddaného "církvi zakotvené v moderním světě" v duchu druhého vatikánského koncilu.

Kardinálové z různých kontinentů

Papež opět předvedl pozornost k zastoupení všech kontinentů. Z Asie se kardinálem stal arcibiskup Jakarty Ignatiuse Suharyo Hardjoatmodjo; v Indonésii - stejně jako v Maroku - převažuje muslimská populace. Pokud jde o Afriku, metropolitní arcibiskup Kinshasy Fridolin Ambongo Besungu obdržel červený biret v bazilice svatého Petra v přítomnosti konžského prezidenta. Z Kuby se k novým kardinálům připojil Juan de la Caridad García Rodríguez, havanský arcibiskup. Z Evropanů se kardinálem stal lucemburský arcibiskup. "Papež často preferuje chudé země, ale Lucembursko nespadá do této kategorie," vysvětloval své překvapení 61letý Jean-Claude Höllerich, který stojí v čele komise biskupských konferencí Evropské unie.

Papež také povýšil na kardinály tři muže, kteří nemohou volit příštího papeže, protože už jim bylo 80. Jedním z nich je litevský jezuita, emeritní arcibiskup Kaunasu Sigitas Tamkevicius, který strávil mnoho let v sovětském vězení za redigování samizdatových novin o pronásledování katolíků. Během loňské cesty do Litvy František navštívil jeho někdejší celu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)