Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V katolických kostelech se dnes sčítali účastníci bohoslužeb

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 6. října 2019 23:39
V katolických kostelech se dnes sčítali účastníci bohoslužeb

Kněz v Akademické farnosti Praha instruuje návštěvníky bohoslužeb, jak vyplnit sčítací lístek (6. října 2019)
Autor: Facebook.com / Akademická farnost

Praha - Katolická církev dnes v České republice sčítala návštěvníky bohoslužeb. Poslední sčítání v českých, moravských a slezských kostelech bylo před pěti lety. Podle tehdejších údajů navštěvovalo nedělní mše pravidelně přes 400.000 lidí.

Sčítání účastníků bohoslužeb je anonymní. Každý věřící dostane při vstupu do kostela anketní lístek, na kterém zatrhne před koncem mše příslušné kolonky. Vyplňováním lístku věřící provede kněz.

Výsledky sčítání slouží biskupům a generálním vikářům k lepšímu přehledu o situaci v diecézích a k poznání struktury účastníků mší například podle věku a pohlaví. "Sčítání je také významným zdrojem informací pro Českou biskupskou konferenci, která tak může lépe sledovat vývoj v diecézích a účinněji soustřeďovat síly i prostředky k pastorační a evangelizační práci v naší zemi," uvádí web pražského arcibiskupství.

Sčítání organizuje česká katolická církev od roku 1999 každých pět let. Podle výsledků posledního průzkumu z října 2014 navštěvovalo mše pravidelně 419.188 lidí. Z toho 136.955 bylo v českých a 282.234 lidí v moravských diecézích. Dalších 3750 lidí se zúčastnilo řeckokatolických bohoslužeb ve farnostech Apoštolského exarchátu. Průměrný věk věřících přicházejících do kostela byl 47,32 roku.

Při sčítání obyvatelstva v roce 2011 se z tehdejších 10,4 milionu obyvatel Česka přihlásilo k libovolné víře 2,1 milionu lidí. Třetina z nich se ale nehlásila k žádné církvi nebo náboženské společnosti. K římskokatolické církvi se při sčítání přihlásilo 1,082.463 lidí. Za osobu bez víry se označilo 3,6 milionu lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)