Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V kutnohorské kostnici bude platit zákaz fotografování

Kraje: Středočeský / / ČTK / 11. října 2019 13:37
V kutnohorské kostnici bude platit zákaz fotografování

Kosti uvnitř sedlecké kostnice v Kutné Hoře
Autor: Wikipedia.org / Jan Kameníček / Creative Commons

Kutná Hora -

V kutnohorské kostnici a nedaleké katedrále Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele bude od ledna platit zákaz fotografování. Důvodem je zachování piety v obou památkách. Návštěvníci si pořizují nevhodná selfie a neváhají kvůli zajímavým fotkám i manipulovat s kostmi, informovala dnes ČTK Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Kostnicí projde ročně až půl milionu turistů, z nichž ne všichni podle Krejčí respektují význam a historický kontext památky. "Na místě odpočinku až 60.000 zemřelých vznikají hanlivé fotografie, nevhodné selfie portréty a návštěvníci často neváhají s kostmi i manipulovat jen proto, aby vznikla zajímavá fotografie. Negativním dopadem masového turismu a chování některých návštěvníků je i publikace těchto nevhodných fotografií a videí na různých sociálních sítích," uvedla Krejčí.

V obou sedleckých památkách tak bude možné fotografovat pouze s povolením, o které bude nutné zažádat alespoň tři dny dopředu, v případě médií alespoň tři týdny před fotografováním či natáčením.

Kostnice je jednou z nejnavštěvovanějších kutnohorských památek. Někdejší hřbitovní kaple ze 14. století je zaplněna lidskými kostmi, které do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Kostnice nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, po celou dobu oprav je přístupná návštěvníkům.

Sedlecká farnost letos přesunula prodej vstupenek do nových prostor v infocentru. Toto opatření ulevilo přilehlému hřbitovu od front. Už několik let také farnost zaměstnává pracovníka, který má za úkol dohlížet na chování turistů v prostorách dolní kaple i na hřbitově.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)