Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecký krajský soud rozhodl 21 z 30 žalob čínských křesťanů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. října 2019 12:28
Hradecký krajský soud rozhodl 21 z 30 žalob čínských křesťanů

Ilustrační foto - shromáždění na podporu čínských křesťanů před Loretou
Autor: www.e-cirkev.cz

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové, který má pobočku v Pardubicích, dosud rozhodl o 21 z 30 žalob čínských křesťanů na české ministerstvo vnitra. Číňané, kteří se v Česku dožadují azylu, žalovali ministerstvo kvůli neudělení mezinárodní právní ochrany. Pravomocná jsou zatím čtyři rozhodnutí, řekl včera ČTK mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek, z toho třikrát dostali čínští stěžovatelé za pravdu. Rozhodnutí soudu podle mluvčí ministerstva vnitra Hany Malé automaticky neznamená, že by žadatelé ochranu získali.

"Pravomocné je jedno zamítavé rozhodnutí vydané v Pardubicích, jedno, kterým bylo vyhověno žalobě, v Hradci Králové a dvě, kterým bylo po podání kasační stížnosti vyhověno Nejvyšším správním soudem (NSS). Tyto dvě žaloby pardubické pracoviště krajského soudu původně zamítlo," řekl ČTK Kulhánek.

Ministerstvo upozornilo, že řízení o azylu jsou neveřejná, tudíž se k nim nemůže vyjádřit. "K rozsudkům soudů lze však uvést, že obecně soudy nemají pravomoc azyl udělit, vždy mohou pouze vrátit věc k novému posouzení a rozhodnutí ministerstvu vnitra. Tedy i když soud některým žalobám vyhověl, neznamená to, že osoby získaly azyl," uvedla na dotaz ČTK Malá.

Krajský soud na hradeckém pracovišti vyhověl už 11 žalobám, ale většina rozhodnutí ještě není v právní moci. Ministerstvo buď podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu nebo ještě nevypršela lhůta pro její podání.

První žaloby obdržel krajský soud loni 8. března. Na hradecké pracoviště soudu přišlo 19 žalob, 11 z nich soud vyhověl. U pardubické pobočky bylo podáno 11 žalob, tamní soud jich devět zamítl, jedné pravomocně vyhověl, poslední zbývá vyřídit.

Číňané chtějí získat v ČR azyl, tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře. Čínská křesťanka, která u pardubického soudu jako jediná uspěla, je v rozsudku označovaná iniciálami Y. W. Přicestovala do Česka na jaře 2016 přibližně s 80 příslušníky čínské podzemní církve. V České republice uprchlíci požádali o azyl, ministerstvo vnitra ho udělilo jen osmi z nich. Sedm desítek neúspěšných žadatelů následně podalo na ministerstvo žalobu.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Komunističtí vládci sice uznávají katoliky i protestanty, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)