Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Alžbětinky převzaly provoz pražské Nemocnice sv. Alžběty

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. října 2019 13:10
Alžbětinky převzaly provoz pražské Nemocnice sv. Alžběty

Nemocnice sv. Alžběty Na Slupi
Autor: Nemalzbeta.cz

Praha - Pražskou Nemocnici sv. Alžběty od začátku října převzal Konvent sester alžbětinek v Praze. Pro nemocnici se 106 lůžky, ambulantní péčí a 170 zaměstnanci tak skončilo čtyřleté období insolvence. Smlouva o koupi byla součástí reorganizačního plánu. Oznámila to společnost PwC, která řešila restrukturalizaci zařízení. Kupní cena se podle informací ČTK pohybuje mezi 45 a 50 miliony Kč a celá bude rozdělena mezi věřitele.

Provoz nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných se konventu vrátil po přibližně 70 letech. Konvent již 300 let nemocniční areál na pražském Albertově vlastní.

Problémy nemocnice se naplno projevily v roce 2015, kdy náhle zemřel její tehdejší majitel Jan Zíval. Zdravotní zařízení v té době dlužilo desítky milionů korun dodavatelům i státu na odvodech a daních. Hlavně kvůli tomu se nemocnice ocitla v insolvenci a v dubnu 2016 Městský soud v Praze rozhodl o úpadku.

"Jsem rád, že po několika letech složitých jednání se podařilo v areálu zachovat nemocniční provoz a bude sloužit účelu, kterému již slouží tři staletí. Chtěli bychom rozvíjet nemocnici tak, aby poskytovala komplexní a konsolidovanou následnou péči o pacienty, a to nejen v oblasti lékařské, ale i psychické, sociální a duchovní," uvedl jednatel dceřiné společnosti konventu Sv. Alžběta na Slupi, která provoz nemocnice převzala, Karel Matyska.

Jako nejlepší řešení úpadku se ukázala restrukturalizace připravená PwC ve spolupráci s věřitelským výborem vedeným společností Česká zdravotnická. Reorganizační plán byl schválen letos v červnu. Na jeho základě koupila provoz nemocnice společnost Sv. Alžběta na Slupi s tím, že z výtěžku prodeje budou zaplaceny dluhy věřitelů.

"Díky reorganizaci se podařilo zachovat provoz nemocnice a vyhnout se ukončení její činnosti, které by znamenalo mimo jiné nutnost vystěhovat kolem stovky dlouhodobě nemocných pacientů," uvedl partner PwC Legal Petr Kincl.

O převzetí nemocnice se v průběhu insolvenčního řízení ucházelo několik investorů, včetně Světa zdraví ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka za údajné podpory exposlance ODS a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. Horáček ale následně skončil ve vazbě kvůli podezření z manipulování zakázek v jiných pražských nemocnicích a nabídku zrušil. Nabídku letos podle tisku podal i exposlanec ODS Jan Morava spolu s podnikatelem ve zdravotnictví Davidem Soukupem. Už předtím se do hry o nemocnici vložil Konvent sester alžbětinek v Praze, jehož dceřiná společnost Sv. Alžběta na Slupi předložila vyšší nabídku než Svět zdraví a nakonec u věřitelů zvítězila. Spojila se s firmou Laiten, která se o koupi dříve zajímala s jinou společností.

Nemocnici založili v 18. století řeholnice řádu alžbětinek jako zařízení, které poskytovalo péči ženám. Za první světové války fungovala jako lazaret, po druhé světové válce byla znárodněna. Po roce 1989 byl areál vrácen alžbětinkám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)