Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Největší Brandlův obraz v Česku opustil kvůli obnově Vysoké Mýto

Kraje: Pardubický / / ČTK / 9. listopadu 2019 14:55
Největší Brandlův obraz v Česku opustil kvůli obnově Vysoké Mýto

Ilustrační foto: autoportrét Petra Brandla
Autor: Wikipedia.org

Vysoké Mýto -

Oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie od barokního malíře Petra Brandla opustil kostel svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě. Největší Brandlovo dílo v českých zemích nechala římskokatolická farnost převézt k restaurování. Obraz s rozměry 703krát 296 centimetrů umístěný čtyři metry nad podlahou bylo třeba sejmout s pomocí kladek, řekl dnes novinářům starosta František Jiraský (Nestraníci).

"Druhý den byl navinut na válec, jak se to dělá, a odvezen do restaurátorské dílny kde bude dva roky probíhat restaurování. Potom by se měl zúčastnit Brandlovské výstavy v Národní galerii," uvedl Jiraský. Teprve potom se obraz vrátí Do Vysokého Mýta.

Restaurování bude stát více než 1,1 milionu korun. Většinu poskytne město spolu s ministerstvem kultury. "Tím, že se obraz odstranil, zůstal v oltáři průhled. Díky tomu je možné obdivovat vitráže se svatým Vavřincem, které nejsou normálně vidět," řekl Jiraský.

Brandl obraz vytvořil v roce 1728 pro cisterciácký klášter v Sedlci u Kutné Hory. Vysoké Mýto jej po zrušení kláštera za 1000 zlatých zakoupilo v roce 1787, když 13 let předtím hlavní oltář kostela shořel při požáru. Větší obraz autora se stejným námětem existuje jen v polském Křesoboru, jeho rozměry činí 820krát 415 centimetrů.

Obraz patří k vrcholům Brandlovy tvorby, maloval jej jako šedesátiletý muž. Jeho pozdější díla už poznamenalo stáří, nemoci a těžký životní úděl. V době jeho vzniku byl značně zadlužený, část odměny průběžně dostávala jeho manželka, zadavatel obrazu proto Brandlovi část honoráře vyplácel ve víně, jehož prý při malování vypil 400 věder.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)