Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ekumenické nešpory připomněly 399. výročí bitvy na Bílé hoře

Domácí zpravodajství / kir / ERC, red. / 14. listopadu 2019 10:19
Ekumenické nešpory připomněly 399. výročí bitvy na Bílé hoře

Tomáš Holub a Daniel Ženatý společně pronesli dialogické kázání
Autor: Ekumenická rada církví v ČR / Tomáš Ježek / Člověk a víra

Praha - Ekumenické nešpory ke vzpomínce na oběti bitvy na Bílé Hoře se uskutečnily v neděli 10. listopadu v bělohorském kostele Panny Marie Vítězné ve Karlovarské ulici. Nešpory společně provázeli Tomáš Holub, biskup plzeňský a předseda rady ČBK pro ekumenismus, a Daniel Ženatý, synodní senior Českobratrské církve evangelické a předseda Ekumenické rady církví (ERC) a benediktinská řádová sestra Stanislava Francesca Šimuniová z místní řádové komunity.

Tomáš Holub a Daniel Ženatý společně pronesli dialogické kázání. Na závěr pak účastníci mohli zapálit svíčku u hrobu neznámých obětí bitvy na Bílé hoře.

Ekumenické nešpory připomněly 399. výročí bitvy na Bílé hoře

Ilustrační foto: hrob neznámých obětí bitvy na Bílé hoře ozářily svíčky a oheň
Autor: Ekumenická rada církví v ČR / Tomáš Ježek / Člověk a víra

„Ekumenismus patří k nepostradatelné identitě naší církve podle slov sv. Jana Pavla II. Součástí ekumenismu je také léčení ran minulosti a společné ekumenické nešpory na Bíle hoře jistě k jedné z důležitých možností, jak léčit rány naší historie v náboženském rozměru, patří. Proto jsem rád, že se jim můžu aktivně účastnit a tak připravovat to, co bude následovat příští rok při 400. výročí této neblahé bitvy,“ uvedl Tomáš Holub. 

Ekumenické nešpory připravilo Opatství Venio, Ekumenická rada církví v ČR a Česká biskupská konference jako připomínku 399. výročí bitvy na Bílé hoře. „Bílá Hora je místem symbolického i faktického rozdělení naší společnosti. Je to jenom modlitba, která dokáže toto rozdělení obrátit ve smíření,“ zdůraznil generální sekretář ERC Petr Jan Vinš 

Po nešporách následoval koncert, na kterém zazněla skladba H. I. F. Bibera Mysterien - Sonaten. Zahrála sestra Marie Magdalena Fuxová OSB na housle a Linda Sítková na varhany. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)