Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba ve svatovítském chrámu připomněla svatořečení Anežky

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 16. listopadu 2019 22:25
Bohoslužba ve svatovítském chrámu připomněla svatořečení Anežky

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Třicáté výročí svatořečení Anežky České a listopadových událostí roku 1989 si dnes dopoledne v katedrále svatého Víta na Pražském hradě připomněli účastníci slavnostní bohoslužby. Liturgii předsedal Stanislaw kardinál Dziwisz, emeritní krakovský arcibiskup a dlouholetý osobní sekretář papeže Jana Pavla II. Právě tento nejvyšší představitel katolické církve českou patronku 12. listopadu 1989 svatořečil a dovršil tak sedmisetleté úsilí o její kanonizaci.

V úvodu bohoslužby ve svatovítském chrámu zazněla Kantáta ke svaté Anežce v podání královéhradeckého katedrálního sboru Cantores Gradecenses, kterou složil hudební skladatel Zdeněk Pololáník. Dílo vzniklo v roce 2013 na objednávku Severočeského filharmonického sboru, jehož členové s mužskou částí Smíšeného sboru Jitro při mši také vystoupili Textovou předlohu kantáty napsal olomoucký světící biskup Josef Hrdlička a je koncipována jako modlitba za národ, uvedlo Arcibiskupství pražské na webu. Dílo nastudoval a dirigoval regenschori katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové Josef Zadina.

Kanonizace Anežky Přemyslovny v Římě 12. listopadu 1989 byla velkou událostí nejen pro věřící, ale stala se předzvěstí pádu komunismu v Československu. Že totalitní režim povolil více než 7000 lidí vycestovat do Vatikánu, aby mohli být svatořečení přítomni, mnozí lidé vnímali jako známku slábnutí režimu.

Za 30 let svobody poděkuje v neděli při pravidelné bohoslužbě ve svatovítské katedrále biskup Václav Malý. Poté se věřící vydají na průvod na Národní třídu, kde 17. listopadu 1989 tehdejší režim brutálně rozehnal studentské shromáždění, čímž odstartovaly události vedoucí k pádu komunismu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)